Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

HAOS U BRISELU: Demonstranti zapalili zastavu EU i napali policijski kombi kao odgovor na suzavac (VIDEO)

Desetine hiljada građana okupilo se danas u Briselu na sveevropskim demonstracijama protiv mera koje vlasti država članica uvode u cilju suzbijanja pandemije kovida 19. Demonstranti su u zapalili zastavu EU i napali policijski kombi.

Organizatori, među kojima pokret Svetske demonstracije za slobodu i Evropljani ujedinjeni za slobodu pozvali su demonstrante iz drugih evropskih zemalja da učestvuju u protestu. Viđene su holandske, poljske i rumunske zastave u povorci a demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, došlo je do intervencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okupljenih. Demonstranti su odgovorili i napali policijski kombi i zapalili zastavu EU. Razbijeno je nekoliko lokala, uključujući i stakla na sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protesta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku, po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Belgijska vlada je u petak najavila ublažavanje ograničenja, uprkos rekordnom broju zaraženih, ali je saopštila da građani moraju da prime bustere da bi zadržali kovid propusnice neophodne za ulazak u barove, restorane, muzeje ili mnoga druga javna mesta.

Propusnice su izazvale oštre protivljenje pojedinih građana. Protesti u nedelju su počeli mirno, ali su kasnije postali nasilni, a ulice belgijske prestonice uskoro su bile obavijene dimom zbog ispaljenog suzavca. Agencija Rojters prenosi i da je provaljeno u zgradu u kojoj se naalzi evropska diplomatska služba.

Učesnici protesta optužili su vladu da ucenjuje sve, ali uglavnom mlade, da se vakcinišu. U Belgiji, u kojoj je u toku peti talas pandemije, oko 89 punoljenih građana je u potpunosti vakcinisano, a 67 procenata je primilo buster.

Izvor: Nova.rs Foto:

YOU MAY LIKE