Connect with us

Amerika

GUVERNER OTKRIO PLAN: Čikago i Ilinois se otvaraju u 5 faza, evo kada će početi da rade škole, firme, restorani, a kada ćemo moći da idemo na koncerte i festivale

Published

on

Guverner Ilinoisa JB Pritzker izradio je plan u pet koraka za ponovno otvaranje države u narednim mesecima. Plan se zasniva na podacima službenika javnog zdravstva.

Za one očajne, koji već dugo čekaju odgovore pitanje: kada će se život u Illinoisu vratiti u normalu, danas imaju malo jasniju situaciju. Guverner JB Pritzker predstavio je plan u pet faza za otvaranje svega u državi, od salona do restorana. Pitanje je samo koliko će plan zadovoljiti građane, naročito one koji su ostali bez posla ili čiji biznis trpi zbog “stay at home” naredbe. Ali da vidimo…

Na početku izlaganja guverner je upozorio da je ovo okvirni plan, i da sve zavisi od širenja koronavirusa, koji po njegovim rečima još uvek nije dostigao svoj vrhunac.

IZLOŽIO PLAN KOJI SE MNOGIMA NEĆE DOPASTI: Guverner Ilinoisa JB Pritzker

“Moramo smisliti kako da živimo sa COVID-19 dok ga ne pobedimo – i to na način koji najbolje brani zdravlje naših stanovnika i naše zdravstvene sisteme i spašava najviše života”, rekao je Pritzker.

„Obnova Ilinoisa“ je plan za sigurno vraćanje delova našeg života koji su stavljeni na čekanje u našoj borbi protiv COVID-19. Ovo je takođe plan zasnovan na podacima od regiona do regiona, jer stvarnost na terenu izgleda različito u različitim oblastima naše države. “

Plan deli državu na četiri regiona: severoistočni Ilinois, severni centralni Ilinois, centralni Ilinois i južni Ilinois. Odeljenje za javno zdravlje države Ilinois nadgledaće svaku regiju i “prešaltati” je u sledeću fazu kada ispuni definisane ciljeve.

DRŽAVA PODELJENA U ČETIRI REGIONA: Svaki se posebno prati i prelazi iz faze u fazu

“Život se neće vratiti u „normalu“ sve do faze 5, kada postoji vakcina ili široko rasprostranjen, efikasan tretman protiv COVID-19”, rekao je Pritzker. Stručnjaci su već najavili da će se na jednu od tih stvari čekati verovatno mesecima.

“Do tada se otkazuju velika okupljanja i većina ljudi mora nositi maske za lica”, rekao je Pritzker. Škole bi se mogle ponovo otvoriti ako regija dođe u fazu 4 do ove jeseni, ali će one imati „stroge“ smjernice Ministarstva zdravlja države Ilinois.

„Nerado to kažem, ali na osnovu onoga što nam kažu stručnjaci i svega što znamo o ovom virusu i kako se lako širi gomilom, velike konvencije, festivali i drugi veliki događaji otkazuju se sve do faze 5″, rekao je Pritzker.

Ograničenja će se ukidati u narednim mesecima: Faza 3 je sledeći korak za Ilinois, kada će se radna mesta poput berbernica i kancelarija ponovo otvoriti.

Škole, restorani i barovi mogu se ponovo otvoriti tek u fazi 4. Tada će biti dozvoljena okupljanja 50 ili manje ljudi.

Međutim, ako se uoče poteškoće, to može značiti vraćanje na ograničenja ranije faze.

„Vraćanje unazad je poslednje što svako želi“, rekao je Pritzker. „Ali ako virus počne da napada više ljudi, ili ako se zdravstveni sistemi preusmere u bilo koji region, potrebno je preduzeti brze akcije“.

Zvaničnici ne žele da koriste policiju da sprovedu socijalno distanciranje, iako će službenici nadgledati kršenja reda kućnog reda, rekao je Pritzker.

„Naša prva i najbolja opcija je da se oslonimo na to da će građani Ilinoisa raditi zajedno …“, rekao je Pritzker.

PETA FAZA TEK KAD STIGNU VAKCINE: Prema predviđanjima nekih stručnjaka, za to će biti potrebno godinu dana

Evo šta je planirano po fazama

FAZA 1

Već smo prošli prvi stadijum, kada je broj pacijenata primljenih u bolnicu visok ili se brzo povećava. Tokom ove faze postavljaju se stroge smernice boravka kod kuće i socijalna distanciranja, a ostaju otvorena samo osnovna preduzeća. Svaka regija je već iskusila ovu fazu i mogla bi joj se vratiti ako pokušaji ublažavanja ne uspiju.

FAZA 2

U ovoj fazi, stopa infekcije među ispitanicima i broj bolesnika primljenih u bolničke jedinice se usporava.

Zadržavanje kod kuće – uz mogućnost dostava, odlaska u maloprodajne objekte i ponovno otvaranje golf terena i državnih parkova – su vezani za ovu fazu, koja je treniutno na snazi i ostaće sve do 29. maja.

FAZA 3

Faza „oporavka“ dogodiće se kada stopa infekcije među ispitanicima i broj pacijenata koji su primljeni u bolnicu i kojima je potreban krevet počne da opada.

Tada će biti pokrenuta proizvodnja, maloprodaja, brijačnice i frizerski saloni sa smanjenim kapacitetom i drugim ograničenjima i sigurnosnim merama predostrožnosti. Biće dozvoljena okupljanja sa 10 ili manje ljudi. Fitnes klubovi mogu da daju časove na otvorenom i lični trening jedan na jedan uz bezbednosne smernice odobrene od strane IDPH-a. Prekrivanje lica i socijalna distanca ostaju.

FAZA 4

Faza „revitalizacije“ znači da stopa infekcije među testiranima i broj pacijenata koji su primljeni u bolnicu i dalje opada.

Dozvoljena su sva okupljanja do 50 ljudi, restorani i barovi se ponovo otvaraju, putnovanja, vrtići i škole ponovo se otvaraju pod vođstvom zdravstvene službe. Prekrivanje lica i socijalna distanca su norma.

FAZA 5

Država će se vratiti u „normalnu“ fazu tek kada vakcina ili visoko efikasan tretman postane široko dostupan ili ako eliminišu nove slučajeve tokom dugog perioda, rekao je Pritzker.

Konvencije, festivali i velike manifestacije ponovo su dozvoljeni tokom ove faze, a sva preduzeća, škole i mesta za rekreaciju mogu se otvoriti novim bezbednosnim uputstvima i procedurama koje odražavaju naučene lekcije tokom pandemije COVID-19.

Izvor/Foto: Block Club Chicago

Advertisement