Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 meseca ranije

By Antonije Kovačević

GROZDANA JE KRALJICA AJVARA: Obradujte ukućane, spremite tradicionalno jelo po njenom originalnom receptu!

Viša medicinska sestra u penziji Grozdana Mitić je sa svojim timom ponovo pobedila na takmičenju “Izađi mi na teglu” u leskovačkom povrtarskom selu Brestovac.

Selo Brestovac je poslednje na finalnoj listi nastupa od 15 naseljenih mesta i gradova Srbije na kojim se odvijakla ova jedinstvena manifestacija, iz razloga što se u ovome selu najviše pravi “Leskovački domaći ajvar” za domaće i inotržište.

Grozdana Mitić je predsednica Udruženja invalidnih penzionera i osoba sa invaliditetom-OSI grada Leskovca, odnosno Jablaničkog upravnog okruga. Svake godine ona organizuje sa svojim timom edukativne radionice za OSI, kao i naučne izlete vezane za amatersko kulturno i umetničko stvaralaštvo starih Srbije.

Na ovom takmičenju u Leskovcu njena ekipa “Sunčana jesen” bila je medju prve tri plasirane i po tom osnovu oni su dobili vredne nagrade organiztatora. Sve te nagrade i uradjeni takmičarski ajvar njena ekipa darovala je Domu za stare “Sunčana jesen” u Leskovcu.

Grozdana Mitić vodi poreklo iz pitomog sela Žabljane, nadomak leskovačke varošice Vučje gde se ajvar pravi decenijama svake godine bez izuzetka.

“Pobednički ajvar u Leskovcu i Brestovcu koji nas kvalifikujeu u favorite z apoedike finalnog takmičenja u Beogradu( 7-.og oktobraove godine) sačuvala sam od svoje prabake,čiji se ajvar svojevremeno konzumirao i na Kraljevom dvoru”, saznajemo od Kraljice ajvara juga Srbije Grozdane Mitić.

A ovo je njen recept:

Ušpinovati 600 grama zejtina, 4 kašike sirćeta, 2 kašičice šećera i 2 kašičice soli. Ubaciti 3 kilograma samlevenih i pečenih paprika. Pržiti dok se zejtin ne pojavi na površini i sipati u tegle.

Izvor/Foto: Telegraf.rs/T.S.

PROČITAJTE JOŠ:

SCENE KOJE KIDAJU DUŠU: Otkriven spomenik Tome Zdravkovića na Skadarliji, žena i ćerka ga u suzama milovale! (FOTO)

MARIJA ISPISUJE ISTORIJU: Ona je prva žena hirurg u Surdulici!

MULTITALENAT IZ PANČEVA: Ilija je svetski majstor u rešavanju šahovskih problema!

YOU MAY LIKE