Connect with us

Amerika

GROBAR “SRPSKE KUĆE”: Član Uprave Goran Veselinović opstruira pregovore i ugrožava opstanak Muzeja!

Published

on

Nedavno smo na našem portalu objavili tekst o tome kako je konačno na pomolu rešenje dugogodišnjeg problema u vezi sa Srpskom kućom, tačnije Muzejem “Sveti Sava” u Čikagu, legatom koji su srpskoj zajednici na staranje poverili kraljevi oficiri koji su se posle rata nastanili u ovom delu Amerike.

Naime, na sastanku predstavnika srpskih udruženja i medija kojim je u crkvi Svetog vaskrsenja predsedavao Njegovo preosveštenstvo Episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, prisutni su obavešteni o dobroj volji predsednika Uprave (Borda) Muzeja “Sveti Sava” Žike Pavlovića da sa sa srpskom zajednicom razgovara o sudbini ove kulturne ustanove.

NA PISMO JOŠ NEMA ODGOVORA: Sastanak Srpskih udruženja i SPC

U Pismu o namerama srpska udruženja i Eparhija SPC obavezuju se da će preuzeti brigu nad Muzejem, izmiriti sve finansijske obaveze prema banci i poveriocima, pre svega pomenutom Žiki Pavloviću, te dalje učiniti sve da konsoliduju ovu ustanovu, omasove njeno članstvo, renoviraju ruiniranu zgradu (koja je u međuvremenu poplavljena!) i obnove njen rad – na dobrobit svih Srba u regionu.

Nakon pomenutog sastanka izabrani su predstavnici Radne grupe za tranziciju Muzeja, koji su po dogovoru su stupili u kontakt sa predstavnicima Muzeja i Žikom Pavlovićem, a kao rezultat toga usledilo je “Pismo o namerama” koje je, posle konsultacija sa advokatima, zvanično poslato predsedniku i Upravi Muzeja.

U Pismu se srpska udruženja i Eparhija SPC obavezuju da će preuzeti brigu nad Muzejem, izmiriti sve finansijske obaveze prema banci i poveriocima, pre svega pomenutom Žiki Pavloviću, te dalje učiniti sve da konsoliduju ovu ustanovu, omasove njeno članstvo, renoviraju ruiniranu zgradu (koja je u međuvremenu poplavljena!) i obnove njen rad – na dobrobit svih Srba u regionu.

Međutim, kada se činilo da je dogovor na dohvat ruke, iskrsao se problem. Lične prirode, naravno. Jedan od članova Uprave, Goran Veselinović, odbacio je ovu ideju i pobunio se protiv najave da bi Srpska kuća mogla biti poverena na upravljanje srpskoj zajednici, a pod pokroviteljstvom crkve, koja bi ubuduće vodila računa da objekat ne bude otuđen.

Veselinović je, kako saznajemo, nakon što je u medijima video vest o sastanku i onome što je na njemu rečeno, tražio od Pavlovića objašnjenje i zapretio da neće podneti ostavku na svoju funkciju.

A zatim je, bez saglasnosti ostalih članova Uprave (o čemu smo naknadno informisani) i protivno Statutu Muzeja, u svom mesečniku “Balkan City Magazine” objavio nepotpisani pamflet-tekst-poziv u kome ultimativno traži izjašnjavanje članova Muzeja o tome da li zgradu Muzeja treba prodati ili u njoj otvoriti Starački dom (?!)

Da podsetimo, Veselinović je u prošlom broju svog magazina već objavio jedan sličan tekst, ali je nakon kritičkog osvrta objavljenog u Serbian Times, iz prvobitne verzije izbacio neke besmislice i polupismene formulacije.

To, međutim, ne znači da novi tekst ne obiluje nelogičnostima. Da ne pominjemo biti ili ne biti ton kojim se Veselinović obraća u tekstu koji nije imao hrabrosti ni da potpiše. Takođe, valja istaći da je, u odnosu na prethodni tekst, promenjen je i “rok” koji Veselinović daje članovima Muzeja za izjašnjavanje, pa je umesto 31.januara novi “D day” sada 29.februar tekuće godine.

Osim što nije jasno koji od dva Veselinovića ne govori istinu, onaj iz januarskog broja ili ovaj februarski, postavlja se pitanje sa kojim pravom i ovlašćenjima ovaj čovek izlazi pred javnost. Prema našim saznanjima, nije imao podršku Uprave za objavljivanje ovog teksta, što govori da ga je objavio na svoju ruku.

Ova situacija samo pokazuje da je opravdana bila bojazan da su pojedini članovi Uprave proteklih godina namerno opstruirali rad Muzeja ne bi li ga doveli u što lošiju i na kraju bezizlaznu situaciju iz koje je jedino rešenje – prodaja. A posle te prodaje bi, lako je pretpostaviti, usledio lov u mutnom, u kome bi bilo teško iskontrolisati tokove novca.

Ukoliko Veselinović, kao što mnogi zaključuju, pokušava da objavama u svom listu fingira Zakon i napravi privid da je na regularan način obavestio članove Muzeja i pripadnike lokalne srpske zajednice u vezi jednog ovako važnog pitanja, vara se. Naime, za takvo nešto moraće da pronađe neki ozbiljniji medij, jer tiraž od svega par stotina primeraka, u koliko štampa Balkan City Magazine, nije dovoljan da pokrije zainteresovanu ciljnu grupu, koja u ovom slučaju iznosi nekoliko stotina hiljada ljudi, pripadnika srpske dijaspore sa ovih prostora.

Ova situacija samo pokazuje da je opravdana bila bojazan da su pojedini članovi Uprave proteklih godina namerno opstruirali rad Muzeja ne bi li ga doveli u što lošiju i na kraju bezizlaznu situaciju iz koje je jedino rešenje – prodaja. A posle te prodaje bi, lako je pretpostaviti, usledio lov u mutnom, u kome bi bilo teško iskontrolisati tokove novca.

Osim Veselinovića, kako doznajemo, ovakvom ishodu se nadaju i još neki članovi Muzeja koji su Žiki Pavloviću žestoko zamerili što je stupio u kontakt i počeo pregovore sa srpskom zajednicom i SPC.

U celoj toj priči bi kao paravan trebala da posluži krajnje neozbiljna “poslovna ponuda” članovima Muzeja da investiraju u nekakav Starački dom, za čije je pokretanje potreban ozbiljan novac, pretpostavlja se nekoliko miliona dolara, koje članovi Muzeja sigurno nemaju. Veselinović to zna, ali svejedno ne odustaje od “ponude”, da bi kasnije imao čime da opravda planiranu prodaju Muzeja. U stilu “ponuđeni ste, niste prihvatili, idemo sa opcijom B”. Koja je za njega, očigledno oduvek bila opcija “A”…

NA POTEZU: Žika Pavlović, predsednik Muzeja “Sveti Sava”

Osim Veselinovića, kako doznajemo, ovakvom ishodu se nadaju i još neki članovi Muzeja koji su Žiki Pavloviću žestoko zamerili što je stupio u kontakt sa srpskom zajednicom sa namerom da nađe rešenje za dugogodišnju pat poziciju u kojoj se Muzej nalazi.

Ovakvim ponašanjem člana Uprave Muzeja “Sveti Sava” Gorana Veselinovića ozbiljno je ugrožen opstanak Muzeja “Sveti Sava”, s obzirom na vrlo kratak rok u kojem bi banci trebalo izmiriti kreditne obaveze. Naime, ukoliko rata ne bude uplaćena najkasnije do 31.marta, zgrada Muzeja preći će u vlasništvo banke, a Srbi iz Čikaga i okoline će definitivno izgubiti svoju jedinu kulturnu instituciju.

Članovi Radne grupe za tranziciju Muzeja, sastavljene od predstavnika srpskih udruženja i Srpske pravoslavne crkve, kao i cela srpska zejednica Čikaga i okoline, očekuje i veruje da će Žika Pavlovića i ostali članovi Uprave, koji su pokazali dobru volju za pregovore i pronalaženje izlaza iz ove krize, uspeti da reše ovaj problem pre nego što bude kasno.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula/Saša Lukić, Srpska TV

Advertisement