Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

GRADITELJ MOSTA NA DRINI: Bajica Nenadić je bio vezir tri sultana i jedan od najmoćnijih ljudi Osmanskog carstva!

Iako se ne zna njegov tačan datum rođenja već samo godina – 1506, život Bajice Nenadića iz Sokolovića je nakon odvođenja “dankom u krvi” dobio novi smer.

Za vreme Osmanskog carstva, postojao je sistem prikupljanja zdravih i jakih dečaka. Njegovo ime je “danak u krvi” ili “devširma” i podrazumveo je odvođenje hrišćana iz novoosvojenih teritorija, kao vid oporezivanja u cilju stvaranja pešadijskih trupa odanih osmanskom sultanu.

Uglavnom su to bili dečaci uzrasta od 14 do 18 godina, mada se nekada dešavalo da budu i dosta mlađi. Međutim, koliko god godina imali, morali su da budu pametni, snažni i zdravi – zbog čega su pojedine majke sakatile svoju decu. Vremenom je veliki broj njih doživeo sudbinu odvođenja iz matične porodice i preuzimanja islama, nakon čega su morali da prođu određenu obuku i prilagode se novom načinu života.

Jedan od njih je bio i Bajica Nenadić iz sela Sokolovići u Hercegovini, dečak pravoslavne veroispovesti koji će kasnije postati poznat kao Mehmed-paša Sokolović. Sa samo 15 godina, on je odveden “dankom u krvi” u janičare i od tog trenutka kreće njegov uspon ka najvišim pozicijama u carstvu.

Nakon smrti Hajrudin Barbarose 1546. godine, Mehmed Sokolović zauzeo je njegovo mesto i postao prvi čovek mornarice iako nije imao nikakvo prethodno pomorsko iskustvo. Sve ukazuje da je imao veliku podršku Rustem-paše, ali i žena iz harema sultana Sulejmana Veličanstvenog.Pre svega ovo se odnosi na Sulejmanovu ženu Hurem i zajedničku ćerku Mihrimah koja je ujedno bila i Rustem-pašina žena.

Postoje mletački izvori koji objašnjavaju na osnovu čega je on u stvari i zaslužio njihovo poverenje:

PROČITAJTE VIŠE:

“Njegova reputacija se promenila onog trenutka kada je zahvaljujući snažnoj konstituciji spasio od utapanja sultaniju Hurem, nakon što se njen brod nasukao. Zahvalna sultanija se od tog trenutka postarala da napreduje od čuvara dvorske kapije pa sve do položaja velikog vezira.”

Manje od tri godine će mu biti potrebne da preuzme ulogu beglerbega Rumelije, iako niko nije mogao da ospori njegovu sposobnost upravljanja ili čak dobrog ponašanja i ratovanja u maršu od Erzuruma do Nahčivana kao i osvajanju nekoliko usputnih tvrđava. Nakon povratka sa fronta, sultan Sulejman mu dodeljuje i titulu trećeg vezira 1555. godine, čime stupa u carsko veće – divan.

Narednih godina je vredno radio da se popne za još jednu stepenicu u hijerahiji, pa je nakon 1561. godine i smrti Rustem-paše nasledio Semiz Ali-pašu na mestu drugog, a ubrzo potom zauzeo i njegovo mesto prvog vezira.

Ovu funkciju je obavljao i za vreme dva naredna sultana, dok mu je njegova sposobnost prebacivanja vlasti bez većih problema nakon smrti Sulejmana donela mesto najmoćnijeg čoveka unutra granica Osmanskog carstva za vreme vladavine Selima II.

Međutim, kako se Selim pokazao nesposobnim vladarem a nakon dolaska na vlast sultana Murata II, njegova popularnost drastično opada. Zbog čega je zamenjen Kodža Sinan-pašom tokom 1579. godine. Ubrzo potom, na njega je izvršen atentat i on je sahranjen u turbetu pored Ejup džamije u Istanbulu.

Po naređenju Mehmed-paše Sokolovića izgrađen je most u Višegradu, 1571. godine, kao i još nekoliko njih u Bosni i jedan u Crnoj Gori. U Sokolovićima je izgradio džamiju, a veruje se da je bio ktitor i mnogih česmi od kojih je napoznatija ona na Kalemegdanu.

POVEZANE TEME:

PREDAJA KLJUČEVA BUDUĆE PRESTONICE: Povlačenje Turaka iz Beograda zabeleženo je neverovatnom FOTOGRAFIJOM!

SRPSKI ISTORIČARI OTKRIVAJU DETALJE KOJI MENJAJU SVE: Kako je stvarno živela Srbija pod Turcima?

JEDINA CARSKA DŽAMIJA U SRBIJI: Izgrađena je od skupocenog belog kamena, a i danas je simbol ovog grada! (FOTO)

Izvor: National Geographic
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)