Connect with us

Srbija

GRAĐANI SREMČICE UZELI STVAR U SVOJE RUKE: Rešili da vrate život u Rakinu baru, krenuli od čišćenja i krčenja rastinja (FOTO)

Published

on

Građani okupljeni oko „Eko-Pančevačkog rita – Sremčica” već nekoliko meseci uređuju jedno od šest preostalih kraških jezera u Šumadiji u kojem nema vode i živog sveta

Rakina bara u Sremčici, jedino od šest preostalih kraških jezera u Šumadiji, već je godinama na ivici opstanka – u njoj gotovo da nema vode i živog sveta. Poduhvata da je vrate iz „kliničke smrti” prihvatili su se članovi Udruženja „Eko-Pančevački rit – Sremčica”. Već nekoliko meseci oni pokušavaju da ovom zaboravljenim prirodnom blagu vrate funkciju i izgled koje je imalo do pre dvadesetak godina.

RAKINA BARA IZ PTIČJE PERSPEKTIVE: Entuzijasti se uhvatili ozbiljnog posla FOTO: SREMČICA IZ VAZDUHA

– Odlučili smo da preduzmemo nešto da bismo sprečili potpuno uništenje jezera. U novembru prošle godine očistili smo potočić iz koga se jezero napajalo vodom. Izvor potoka bio je godinama zapušten, prekrili su ga lišće, granje, zemlja, proradilo je i klizište… A i voda iz ovog potoka nije uticala u jezero. Rasipala se na nekoliko metara od njega, u obližnjoj vrtači zbog čega se ono gotovo isušilo – priča Milan Tomašević, iz Udruženja „Eko-Pančevački rit – Sremčica”.

Posle čišćenja, u potoku se protok vode znatno povećao – umesto desetak, iz izvora je poteklo 50 litara u minuti, odnosno 73 kubika dnevno. U jezeru se do tada zadržavala samo voda od padavina, a kada smo usmerili potok u njega već posle mesec dana nivo vode uz obalu bio je do potkolenice

Ova grupa entuzijasta je uz pomoć motike i ašova očistila potok, uklonila kupinjar, a sa samog izvora bagerom sklonila veće količine gline, šuta i mulja. Zatim su pokosili ceo prostor oko jezera i počeli da uklanjaju rogoz u koji je zaraslo.

– Posle čišćenja, u potoku se protok vode znatno povećao – umesto desetak, iz izvora je poteklo 50 litara u minuti, odnosno 73 kubika dnevno. U jezeru se do tada zadržavala samo voda od padavina, a kada smo usmerili potok u njega već posle mesec dana nivo vode uz obalu bio je do potkolenice. Čak se u jednom momentu uhvatio i led. Pošto dno jezera nije očišćeno, odlučili smo da vodu ponovo skrenemo da bi se ispitalo njegovo tlo. Ali, taj posao ne možemo da uradimo sami, već nam je potrebna pomoć stručnjaka i institucija. Dno jezera trebalo bi da se istraži sondama i utvrdi da li i u njemu možda ima vrtača, ali i da se proceni da li mulj treba uklanjati ili ne – napominje Tomašević.

DECA SE UHVAATILA GRABULJA: Posle skupljanja smeća na red došlo krčenje korova i rastinja

Do sada je veći deo problema zbog kojeg je ovo jezero prvo postalo septička jama, a potom ostalo bez vode – rešen.

– Duže vreme su pojedini vlasnici kuća u jezero ispuštali kanalizaciju. Pošto je to svima pravilo problem, komšije su izašle jedni drugima u susret i pustile da se kroz njihove placeve cevima provede kanalizacija. Sada je očišćen i potok iz koga se jezero snabdevalo vodom. Ostalo je da se reši pitanje vrtače ispred jezera. Ona može da se zatrpa zemljom. To podrazumeva da se u vrtaču sipaju velike količine gline i da se ona dobro utaba da bi se napravila određena vrsta čepa. Predstoji nam još puno posla, ali se veliki deo uradio, tako da bi bila prva šteta da se sa započetim sada prekine – objašnjava Tomašević.

I ŽENE U AKCIJI: Pored rada na terenu, dame su spremale i hranu za sve prisutne

U početku je u sređivanju Rakine bare učestvovao Milan i njegovih nekoliko drugara, ali se broj ljudi iz vikenda u vikend povećavao pa ih je prošle nedelje bilo 40.

Sredinom januara održan je sastanak članova udruženja i Srđana Kolarića, predsednika opštine, jer je deo zemljišta gde je samo jezero i gde je potok u vlasništvu opštine. Saglasili smo se s tim da udruženje organizuje čišćenje otpada, krčenje divlje vegetacije, kao i prve faze revitalizacije jezera, a povezali smo i udruženje i „Čistoću”. U planu nam je uredimo i deo puta oko jezera

Pre 12 godina urađena je Studija ekološke zaštite Rakine bare koju je inicirala opština Čukarica.

– Tu studiju je uradio Centar za geodeziju i geoinformatiku i ona će predstavljati osnovu za buduće radove. Sredinom januara održan je sastanak članova udruženja i Srđana Kolarića, predsednika opštine, jer je deo zemljišta gde je samo jezero i gde je potok u vlasništvu opštine. Saglasili smo se s tim da udruženje organizuje čišćenje otpada, krčenje divlje vegetacije, kao i prve faze revitalizacije jezera, a povezali smo i udruženje i „Čistoću”. U planu nam je uredimo i deo puta oko jezera – kažu u opštini Čukarica.

OČIŠĆENO NA DESETINE MALIH DEPONIJA: U koritu jezera ostalo samo smeće

Oni kažu da su omogućili kontakte između udruženja i nadležnih službi da bi se uradila geodetska snimanja i analiza tla bazena.

Video se svaki kamičak

Pre sedamdeset godina voda u jezeru je bila toliko čista da se mogao videti svaki kamičak na dnu, a meštani su mrežama hvatali šarane teške i po pet kilograma. Na izvoru koji utiče u jezero domaćini su pojili stoku, a mnogi od žitelja Sremčice su ovde naučili da plivaju. Pedesetih godina prošlog veka postojala je namera da se jezero preobrazi u turistički centar uređenjem obale, izgradnjom restorana i raznih ugostiteljskih objekata. Ideja, međutim, nije naišla na razumevanje svih nivoa vlasti, sećaju se stariji žitelji Sremčice.

REŠENI DA KESE ZAMENE RIBAMA: Kad se komšije slože

Faktografija

Rakina bara jedno je od šest kraških jezera u Šumadiji (nekada ih je bilo 15)
Dužina jezera – oko 170 metara
Širina jezera – oko 110 metara
Dubina vode nekada je iznosila od metar do dva
Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 180 metara

IZVOR: Politika FOTO: Rakina bara u srcu

Advertisement