Connect with us

Srbija

GRAĐANI SRBIJE ZADOVOLJNI PLATOM OD 600 EVRA: Poslovi u javnom sektoru više nisu najtraženiji

Published

on

Ispitanici iz sve četiri zemlje regiona saglasni su da su na poslu ili prilikom odabira poslodavca najbitniji međuljudski odnosi. Visina zarade se ove godine u Srbiji vratila na drugo mesto, a za njom sledi radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja

Tokom nedavnog 10. onlajn sajma zapošljavanja “Virtuelni dani karijere i znanja 2019” sprovedeno je regionalno istraživanje o očekivanjima pri odabiru posla.

U istraživanju Infostuda učestvovalo je 4.000 ispitanika iz četiri zemlje regiona: Hrvatske, Makedonije, BiH i Srbije.

Iz naše zemlje u istraživanju je učestvovalo nešto više od 1.500 ispitanika od kojih 43 procenta čine zaposleni, isti procenat nezaposlenih i 14 odsto onih koji se i dalje školuju.

U celom regionu stanovnici BiH se najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen.

HRVATI OČEKUJU NAJVEĆU ZARADU, A EVO KO NAJMANJU

Sa najnižom prosečnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najveću zaradu očekuju Hrvati.

Na postavljeno pitanje o očekivanoj visini zarade kod poslodavca, naši građani bi bili zadovoljni sa prosečnom platom od 600 evra. Građani Hrvatske prednjače u očekivanjima sa prosekom od 1.300 evra. Građani BiH bili bi zadovoljni sa platom od 700 evra, dok bi građane Makedonije zadovoljila prosečna plata od 565 evra.

Interesantna je činjenica da nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu, nego oni koji su već u radnom odnosu, gde takođe zapažamo istu razliku od oko 100 evra u očekivanjima muških ispitanika spram ženskih gde žene očekuju manju prosečnu zaradu.

SKORO 70 ODSTO GRAĐANA SRBIJE BI DA PROMENI POSAO

Na pitanje da li želite da promenite posao u narednih godinu dana čak 67 odsto ispitanika iz naše zemlje odgovorilo je potvrdno, dok samo devet odsto ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti će se na taj korak odlučiti isključivo ako bude prisiljen.

Čak 47 odsto ispitanika iz naše zemlje uopšte ne strahuje za svoje radno mesto, 24 odsto je izrazilo bojazan, dok 29 odsto uopšte ne razmišlja o tome.

Što se tiče ostalih zemalja iz regiona, u Hrvatskoj je bojazan izrazilo 18 odsto ispitanika, BiH 26 odsto, dok građani Makedonije najmanje strahuju (16 odsto).

IDEALNI USLOVI: Dobri međuljudski odnosi. zarada, radno vreme i napredak

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše naših građana bi radilo za kompaniju u stranom vlasništvu (36 odsto), sa druge strane, 26 odsto bi radilo za državnu firmu, dok bi 25 odsto najradije bili preduzetnici. Svega 13 odsto ispitanika bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

SVI SAGLASNI ŠTA JE NAJVAŽNIJE NA POSLU

Ispitanici iz sve četiri zemlje regiona saglasni su da su na poslu ili prilikom odabira poslodavca najbitniji međuljudski odnosi. Visina zarade se ove godine u Srbiji vratila na drugo mesto, a za njom sledi radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

Nezaposleni ispitanici iz Srbije sa druge strane u najvećoj meri priželjkuju bilo kakav posao nezaviso od struke. Za taj odgovor se opredelilo čak 61 odsto nezaposlenih ispitanika.

Najduži staž nezaposlenosti imaju oni koji su do 3 meseca bez posla (28 odsto), ali za njima sleduju oni koji su bez posla više od 5 godina (20 odsto). Od kada su nezaposleni, trećina ispitanika (29 odsto) javila se na prosečno do pet konkursa za posao, a njih 19 odsto javilo se na 11-30 konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 13 odsto ispitanika, dok se 16 odsto nije javilo niti na jedan konkurs za posao.

Mladi koji se još uvek školuju u najvećoj meri očekuju da će posao naći u roku od tri meseca po završetku školovanja (37 odsto), nešto duži rok od šest meseci je dalo 20 odsto ispitanika, dok svega osam odsto ispitanika očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno duže od godinu dana. Do posla planiraju da dođu putem prakse u čak 67 odsto odgovora, dok 23 odsto njih bi do trajnog zaposlenja došlo putem honorarnog rada.

Čak 65 odsto mladih i dalje nema jasnu vizuju čime bi voleli da se bave, dok 32 odsto želi da radi u struci za koju se školuju.

TEKST: b92/Serbian Times FOTO: Pixabay

Advertisement