Connect with us

Amerika

GRAD PRED PUCANJEM: Svaki četvrti Njujorčanin nije platio kiriju od početka pandemije!

Published

on

Svaki četvrti stanovnik Njujorka nije platio ni jednu kiriju u poslednja četiri meseca, odnosno od kada je počela epidemija koronavirusa, navodi se u novom izveštaju o sve goroj krizi tržišta nekretnina.

Trgovinska organizacija Community Housing Improvement Program (CHIP) procenjuje da broj onih koji nisu platili kirije iznosi oko 5.4 miliona. Srećom po brojne preduzetnike koji su izgubili izvor prihoda od kada su restriktivne mere stupile na snagu, novi zakon usvojen na nivou savezne države zabranjuje vlasnicima nekretnina da isele stanare koji prolaze kroz finansijske poteškoće zbog pandemije.

Sa druge strane, eksperti predviđaju da će zakon verovatno imati malo efekta, s obzirom na domino efekat koji je već počeo da se oseća zbog miliona dolara neplaćenih dažbina. Podaci iz juna pokazuju da čak 39 odsto vlasnika zgrada nije uspelo da isplati kompletna dugovanja, dok 6 odsto nije bilo u stanju da isplati ništa.

Drugi izveštaj, objavljen početkom ove nedelje, navodi da čak trećina porodica na nivou SAD, nije uspelo da izmiri dažbine za jul

Kako ekonomski oporavak ide izuzetno sporo, sve više je strahova da je tržište nekretnina pred potpunim slomom.

Džesika Li, 25-godišnja Njujorčanka koja živi sa dva cimera u četvorosobnom stanu za 4.000 dolara mesečno, ispričala je novinarima Bloomberg BusinessWeek-a kako se našla u velikim neprilikama, čak iako nije izgubila posao.

Džesika je zaposlena u fabrici za proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku, ali iako to zvuči kao idealno mesto za rad u ovom trenutku, problem je nastao pošto su svi njeni cimeri izgubili svoje poslove u ugostiteljstvu, odnosno u restoranima.

Kako je ona ostala jedina sa izvorom prihoda, stanodavac joj preti da će je tužiti za čak 20.000 dolara u neplaćenoj kiriji.

“Drže me na udici jer sam jedina zaposlena od svih u zakupu. Stanodavac i sistem zahtevaju nemoguće od mene, a nema kraja na vidiku”, objasnila je Li.

Izvor: DailyMail.co.uk
Foto: Pixabay

Advertisement