Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

GODIŠNJICA GLUMCA KOME SMO SE NAJVIŠE SMEJALI: “Nikada se nije ponašao kao nadmena zvezda!”

Prigodnim programom, uz učešće zaječarskih glumaca, sutra u podne u Pozorišnom muzeju u Zaječaru biće obeleženo 90 godina od rođenja Zorana Radmilovića (Zaječar, 11. maj 1933 — Beograd, 21. jul 1985), velikog srpskog glumca koji je svojim jedinstvenim darom obeležio drugu polovinu 20. veka i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije.

Nakon kraće besede i poezije o Radmiloviću, biće emitovan i dokumentarni film „Glumčina“, rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i Citi produkcije iz Niša. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić.

U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Vladimir Đuričić, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj i Ljuba Milunović.

Podsetimo, snimanje filma počelo je u njegovom rodnom gradu Zaječaru, nakon 35 godina od smrti Zorana Radmilovića. Na scenariju je radio glumac Milan Caci Mihajlović, koji je za Zoranom radio punih 13 godina u brojnim predstavama, ne samo u “Radovanu III”. Zato je pristao da svoja sećanja prenese ljudima koji rade film jer, kako je istakao, ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović.

Upitan za dokumentarni film o legendarnom Radmiloviću „Glumčina“ i njegovu knjigu „Čarobnjak Radmilović“ koju mu je posvetio, Caci Mihajlović je pre dve godine, između ostalog ispričao:

-Film je režirao Vladimir Ristić, producent je Oliver Paunović, a ja sam pomogao koliko god sam mogao. Proveo sam sa Zoranom u Ateljeu 13 godina. Prošle godine je izašla moja knjiga o njemu koja se nimalo slučajno zove „Čarobnjak Radmilović“, radio sam je na inicijativu direktora Vladimira Đuričića, koji je potom inicirao i dokumentarni film „Glumčina“. Sa Zoranom sam, kažem, proveo 13 godina, a uvek govorim da mi nismo bili drugari. Bio je stariji od mene 16 godina i velika zvezda kada sam kao mlad, kao početnik došao u Atelje. Već je igrao Ibija, ubrzo je došao i „Radovan III“, međutim on se nikada nije ponašao kao nadmena zvezda, naprotiv. Kao mlad glumac radio sam jednu monodramu i na premijeri meni stigne telegram. Od Zorana! Čestita mi. Šalje početniku telegram jer je bio sprečen da dođe. Možete li to danas zamisliti… Ili, kada sam otišao u vojsku, uskočio je da umesto mene igra u „Mariji“ Isaka Babelja. Kad bi danas zvezda umesto nekog početnika balavca uskočila da mu čuva ulogu i predstavu?”

PROČITAJTE VIŠE:

GASTARBAJTERSKA KOLUMNA: Cveće zla koje moramo počupati svojim rukama i uz Božju pomoć!

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zlo seme i gorki plodovi

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Youtube/ Oktobar film

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)