Connect with us

Srbija

GODIŠNJICA BITKE NA KOŠARAMA: Da se ne zaborave pali vojnici Vojske Jugoslavije (VIDEO)

Published

on

Na današnji dan pre 21 godinu, započela je bitka na Košarama. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Napad se vodio oko graničnog prelaza Raša Košares na granici Jugoslavije i Albanije, a bitka je trajala od 9. aprila do 10. juna.

Pripadnike OVK je podržavala NATO avijacija kao i albanska vojska, a cilj je bila kopnena invazija na KiM i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu.

Vojska Jugoslavije je uspela da spreči ulazak Albanaca na KiM i porazi napadače, ali su pripadnici OVK uspeli da zauzmu karaulu Košare podržani artiljerijskom podrškom Vojske Albanije i NATO avijacije, ali i malog broja vojnika VJ na toj lokaciji koji su morali da se povuku.

GODIŠNJICA BITKE ZA KOŠARE: Ilustracija: VS

NATO i Albanci su planirali da preko Košara omoguće ulazak pripadnika OVK na KiM, kao i albanske vojske, da bi naterali jugoslovensku vojsku na otvorenu bitku. Na taj način bi omogućili NATO da napadne iz vazduha Vojsku Jugoslavije.

Drugi deo plana je bio da se osvoji Metohija i nanese težak poraz VJ. Pre ovog sukoba bilo je sporadičnih sukoba na teritoriji KiM ali tek 9. aprila OVK je krenula u ofanzivu na KiM preko Košara, jer su njihovi i položaji albanske vojske bili na povoljnijem položaju nego karaula.

Inače, Albanci su napali na pravoslavni Veliki petak i to u 3 ujutru. Prvo je počeo lažni napad na karaulu Morina, kako bi se jugoslovenske jedinice odvukle tamo, a onda se nešto kasnije vatra prenela na Košare.

U napadu su upotrebljavani topovi, haubice i minobacači i vatru su koordinisali jako dobro obučeni pripadnici francuske Legije stranaca. Albanci su napadali u tri pravca, prvi je bio prema vrhu Rase Košares, drugi je bio prema karauli Košare i treći prema vrhu Maje Glave.

Tokom artiljerijskog granatiranja oko 1.500 terorsita iz OVK-a je neprimećeno prišlo granici dok se na prvoj liniji nalazilo svega 110 pripadnika Vojske Jugoslavije. Nakon celodnevne bitke, OVK je zauzeo vrh Rase Košares i prešao u defanzivu, kako bi dovukao artiljeriju na taj vrh.

Bitka je nastavljena sve do popodnevnih časova sledećeg dana kada je OVK zauzeo Maja Glavu i nastavio granatiranje Košara. Vojnici VJ su morali da napuste karaulu popodne a OVK je uleteo sa TV ekipama dok su vest preneli američki CNN i britanski BBC.

Tokom noći, OVK je napao pozicije VJ na vrhu Opljazu ali su svi napadi odbijeni uz velike gubitke napadača. Sledećih dana OVK je pokušavao da slomi otpor druge odbrambene linije VJ ali napadi nisu bili uspešni. Albanska artiljerija nastavila je da bombarduje pozicije VJ sa Maja Glave i Rase Košaresa. Komanda VJ je odlučila da uradi iznenadni kontranapad. Oni su 14. aprila krenuli su u napad na Maja Glavu i prekinuli su albansko artiljerijsko delovanje sa tog vrha. Tokom aprila na Rase Košaresu nije bilo nikakvih promena na linijama fronta a obe strane trpele gubitke.

POMEN VOJNICIMA: 21 godina kasnije

U maju je VJ neuspelo probala da vrati karaulu Košare, gde je čak poslala i tenkove, ali je NATO odmah bombardovao položaje jugoslovenske vojske i zaustavio napad. Krvava bitka na Košarama trajala je sve do kraja sukoba na Kosovu bez velikih promena. Tokom nje, poginulo je 108 pripadnika VJ a OVK je zvanično tvrdio da je njihovih izginulo oko 200, iako se smatra da ih je bilo mnogo više.

U kasarni u Kruševcu danas su pripadnici Ministarstva odbrane položili venac na spomen-obeležje poginulim vojnicima 125. motorizovane brigade, 58. lake pešadijske brigade, 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona.

IZVOR: Kurir FOTO: Printscreen/Youtube/RTS

Advertisement