Connect with us

Amerika

GLEDANOST DODELE OSKARA NA ISTORIJSKOM MINIMUMU: I kritičari dali svoj sud o holivudskoj ceremoniji

Published

on

U 2019. godini, veče dodele Oskara, najprestižnije filmske nagrade u Holivudu privuklo je 29,6 miliona gledalaca, posle jednog istorijskog minimuma od 26,5 miliona prethodne godine

Gledanost prenosa 92. cerenomije Oskara pala je na najniži nivo od kada se organizuje, i znatno je pala u odnosu na prošlu godinu na samo 23,6 miliona gledalaca u SAD, javila je televizija ABC.

U 2019. godini, veče dodele Oskara, najprestižnije filmske nagrade u Holivudu privuklo je 29,6 miliona gledalaca, posle jednog istorijskog minimuma od 26,5 miliona prethodne godine.

Ceremonija 2020. godine će ostati zapamćena po tome što je južnokorejski film Parazit osvojio četiri Oskara uključujući glavnu nagradu za najbolji film, prvi put da je jedan film na jeziku koji nije engleski osvojio tu nagradu. Međutim, kritičari se slažu da ceremonija koja je trajala više od tri i po sata nije bila posebno upečatljiva.

Drugu godinu zaredom veče nije imalo voditelja, u nadi da će se ponoviti uspeh iz 2019. godine ali nastupi zvezda koje su se smenjivale na sceni da se našale i otvaraju koverte sa nagradama uglavnom su bili razočaravajući.

Gledanost Oskara koja je prelazila 43 miliona 2014. godine neprestano pada poslednjih godina u SAD, poput drugih ceremonija dodele nagrada kao što su Zlatni globus, Gremi i druge. 

Ponovo je ove godine stiglo puno kritika na dodelu Oskara, mnogi su zamerali zbog nedostatka etničkog i kulturnog diverziteta u nominacijama kao i nedostatku žena u nominaciji za kategoriju reditelja. Neki su čak preko društvenih mreža pozivali da se bojkotuje ceremonija. Ipak od 39 dodeljenih zlatnih statueta 2020. trećina je pripala ženama.

U središtu pobedničkog filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskog društva kroz dve povezane porodice. Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u imućnu porodicu te predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalifikovani pojedinci, infiltriraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Ekipa filma “Parasite” zahvalila je članovima Akademije što su doneli ovakvu istorijsku odluku te svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili tu.

“Celo vreme ste nas podržavali i niste se ustručavali da nam dajete snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom”, poručili su.

“Parasite” je osvojio ukupno četiri Oskara – za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenario, tri Oskara dobio je film “1917” – za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su “Once Upon a Time… in Hollywood” i “Le Mans ’66” osvojili po dve nagrade.

PRVI PUT U ISTORIJI OSKARA: Ekipa nagrađenog filma “Parazit” koji je osvojio četiri priznanja

“Nisam očekivao da ću pobediti. Najradije bih nabavio motornu testeru, isekao ovog Oskara na pet delova i podelio ga s vama”, istakao je Bong Džun Ho zahvaljujući na nagradi za najboljeg reditelja.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao filmove Martina Skorsezea te dodao da je Kventin Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih.

“On je ovde. Kventine, volim te!”, rekao je.

Bong Džun Ho je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima “Okja” (2017), “Snowpiercer” (2013) i “Sećanja na ubistvo” (2003).

Hoakin Finiks i Rene Zelveger dobili Oskara za glavne uloge

Uloga u filmu “Joker” donela je prvog Oskara Hoakinu Finiksu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Džokera dobio Akademijinu nagradu. Pre njega posmrtno je dodeljena Hitu Ledžeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film “Vitez tame”.

Zahvaljujući na nagradi istakao je kako mu je gluma podarila izvanredan život te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorišćavanja prirode.

Rene Zelveger Oskara je osvojila za ulogu slavne glumice Džudi Garland u filmu “Judy”.

“Ova godina u kojoj sam slavila Džudi Garland bila je podsetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsećamo se ko smo”, rekla je Zelveger.

Podsetila je da Džudi Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njene ostavštine.

Zelveger je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film “Cold Mountain”, a uz to ima još dve nominacije.

Na ceremoniji je odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu.

Spisak dobitnika Oskara

Najbolji film: “Parasite”

Glavna muška uloga: Hoakin Finiks (Joker)

Glavna ženska uloga: Rene Zelveger (Judy)

Sporedna muška uloga: Bred Pit (Once Upon a Time… in Hollywood)

Sporedna ženska uloga: Laura Dern (Marriage Story)

Režija: Bong Džun Ho (Parasite)

Originalni scenario: Parasite (Bong Džun Ho, Han Džin Von)

Adaptirani scenario: Jojo Rabbit (Taika Vaititi)

Međunarodni film: Parasite (Južna Koreja)

Fotografija: 1917.

Montaža: Le Mans ’66

Scenografija: Once Upon a Time… in Hollywood

Kostimografija: Little Women

Šminka: Bombshell

Originalna muzika: Joker (Hildur Guonadotir)

Originalna pesma: “(I’m Gonna) Love Me Again” (Rocketman/ Elton Džon)

Zvuk: 1917.

Montaža zvuka: Le Mans ’66

Vizualni efekti: 1917.

Animirani film: Toy Story 4

Kratkometražni animirani film: Hair Love

Dokumentarni film: American Factory

Kratkometražni dokumentarni film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Kratkometražni igrani film: The Neighbors’ Window

Izvor: Agencije Foto: Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Advertisement