Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

GIMNAZIJALCI IZ GACKA DIGLI SRPSKU I SRBIJU NA NOGE: Maturirali u majicama “Kosovo je Srbija – Nema predaje”!

Maturanti gimnazije iz Gackog u Hercegovini oduševili su ne samo svoj grad, već i celu Republiku Srpsku i Srbiju. Generacija 2019/2020 položila je maturu u majicama “Kosovo je Srbija – Nema predaje” i time pokazala jasnu poruku kojim putem će krenuti u budućnosti.

Društvene mreže su se usijale posle objava korisnika koji su podržali ovakav potez gatačkih maturanata. Devojke i momci iz 72. generacije gimnazije u Gacku u majicama sa srpskim grbom na srcu i majicama o Kosovu i Metohiji sa natpisom “Nema predaje” dobili su ogromnu podršku, koja se najbolje odslikava u dve reči:

– Bravo deco!

Većina njih će školovanje nastaviti u Srbiji, na univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Valja istaći da đaci ove gimnazije unazad nekoliko godina beleže sjajne rezultate na takmičenjima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, posebno iz predmeta istorija i geografija.

U Gacku su rođena i dva velikana srpske istorije. Sava Vladislavić Raguzijski, diplomata na dvoru ruskog cara Petra Velikog koji je razgraničio dva najveća svetska carstva Rusiju i Kinu 1728. godine. Napisao je prvi putopis o Sibiriji i Proklamaciju svojim zemljacima u Hercegovini da se dižu na ustanak protiv Osmanske imperije. Drugi je Tešan Podrugović Gavrilović, epski bard srpskog naroda i najbolje kazivanje narodnih pjesama, koje je zabilježio Vuk Karadžić.

Od sportista u Gackom su rođeni odbojkaši Sanja i Saša Starović, kao i košarkaš Vule Avdalović.

Izvor: Kurir Foto: Twitter

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!