Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

GENIJALNOST U KRVI: Duda Ivković krio da je rođak Nikole Tesle!

Dušan Ivković bio je rođak Nikole Tesle, o čemu je nerado govorio u javnosti. Ipak, jednom prilikom je opisao povezanost.

Dudin pradeda i Teslina majka su bili rođeni brat i sestra, a legendarni stručnjak nije želeo da to previše ističe.

Ipak, kada se za to saznalo, bio je primoran da odgovara na pitanja o tome u intervjuima.

„Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem“, rekao je pre nekoliko godina Ivković.

„Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti… Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima“, rekao je Duda.

Posebnu simboliku ima dukat.

„Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine“, rekao je Duda.

Ivković je rođen 1943. godine, preminuo je u Beogradu od posledice vode u plućima i herpesa. Jedan je od najuspešnijih evropskih i svetskih trenera svih vremena.

Od 2008. do 2013. bio je selektor reprezentacije Srbije u svom poslednjem mandatu, a do kraja života bio je predsednik Sportskog društva Radnički.

Ivković je nauspešniji selektor Košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima.

Vodio je reprezentaciju na tri kontinentalna prvenstva i na sva tri osvojio zlatnu medalju (Zagreb 1989, Rim 1991. i Atina 1995).

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Wikimedia Creative Commons; Printscreen YouTube / EUROLEAGUE BASKETBALL

YOU MAY LIKE