Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

GENIJALNA I KREATIVNA MAŠA RAIČKOVIĆ: Beograd krije talenat o kojem se priča sve do Indonezije

Mara Raičković, devojčica koja svojom pojavom, energijom, harizmom, toplinom u glasu i prirodnom lepotom zrači, a pameću i sposobnošću osvaja titule i niže uspehe kao da su biseri.

Ova mlada i talentovana devojčica dolazi iz Beograda, ali za nju i njen uspeh čula je cela Srbija. Ponos i dika je svakog ko je poznaje, a ona, skromno, ide napred, stvara nove ideje, piše nove radove, radi na sebi i svom unapređenju i u tišini stvara neku novu, lepšu i pametniju zemlju.

Ova mlada, genijalna devojčica učenica je Osme beogradske gimnazije na smeru za decu sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, a pored toga, završila je nižu muzičku školu odsek klavir, i to kao vukovac, a pored toga što je vrsan učenik, vrsan poznavalac biologije, ali i ostalih društvenih i prirodnih predmeta, Mara je nadarena, kreativa i umetnička duša koja je svoju sreću oprobala i u glumi, te je jedno vreme pohađala i bila član studija glume.

– Biologija i hemija su oduvek moja ljubav, mada, sada kada sam krenula u Gimnaziju, prosto su mi se proširili vidici i okviri znanja pa sam tako postala zainteresovana i za psihologiju, filozofiju i razne druge nauke koje se potpuno kose i idu u krajnost s obzirom na ove prirodne, ali sve su strašno zanimljive i nikad se ne zna šta će na kraju biti – objašnjava Mara kako se baš opredelila za predmer biologiju i kakva su joj sada interesovanja.

Kada je reč o Centru za mlade talente u Beogradu, njene uspehe i razvoj u njemu, Mara objašnjava da je član istog postala u šestom razredu osnovne škole na smeru za biologiju, ali se vremenom to proširilo na više oblasti.

– Moram da kažem da ja cele nedelje čekam samo tu subotu, svake subote održavaju se predavanja koja će sada opet krenuti, i presrećna sam zbog toga. To je zaista jedno divno iskustvo. Svi zaposleni u Centru za mlade talente Beograd prosto su nekako usavršili svoj način rada tako da mi kroz neku igru, zabavu, dolazimo do jedne ozbiljne nauke, ozbiljnog istraživačkog rada, do raznih takmičenja i zaista, Centar za talente postao je deo mene, od šestog razreda pa sve do sada sam njegov član, i žao mi je što ću za dve godine morati da ga napustim – ističe ova prelepa mlada devojka. 

Mlada i genijalna Mara Raičković radila je do sada na radovima, u osnovnoj školi, iz biologije sa kojima je stizala do Republičkih takmičenja, dok sada radi naučne radove iz oblasti biologije i hemije kombinovano, iz oblasti životne sredine kao i psihologije. Sa ovim radovima išla je na mnoga Međunarodna takmičenja na kojima je osvajala brojne i brojne nagrade, a najponosnija je na takmičenje u Indoneziji na kojem je osvojila prvo mesto sa radom iz oblasti biologije i hemije, i nada se da će i ove godine nastaviti u istom ritmu.

Nije samo biologija ono što ovu prelepu, mladu, pametnu i kreativnu devojku interesuje, ona širi i nadograđuje svoja osnovna znanja i iz oblasti psihologije i filozofije.

– Što se psihologije tiče, zapravo, ona ima veze sa mojim interesovanjima iz oblasti biologije, mada to ne izgleda tako na prvi pogled. Biologija nam objašnjava kako naš organizam funkcioniše po nekom mehanizmu, ali ne i zašto, zato je tu psihologija, koja sa druge strane nadograđuje to “mehaničko” i osnovno znanje i koja nam na jedan drugi način objašnjava kako i šta se odvija u našem mozgu što je meni oduvek bilo zanimljivo zato što volim da proučavam ljude i pojave oko sebe. Na to sve sam dodala i malo filozofije i eto odakle interesovanja – kroz smeh priča Mara.

Na temu radova na koje je do sada najponosnija, Mara kaže da je do sada najponosnija na rad “Tipovi ličnosti i odgovori na stres” iz psihologije, i “Tipovi ličnosti u korelaciji sa odabirom profesije” gde je dobijala razne i zanimljive odgovore na njena pitanja, neka su je iznenadila, neka još više i dublje odvela u vezu sa psihologijom i fizikom i zaintrigirala da nastavi da se ovim temama bavi i proučava.

U slobodno vreme, lepa i genijalna Mara volim da se bavi umetnošću, voli da slika, piše, ali i da proučava filozofiju i psihologiju.

– Volim da čitam, slikam, pišem na psihološke i filozofske teme, koliko se razumem, ali i da sviram klavir. Jako volim crtanje i slikanje, možda bih to izdvojila kao nešto što baš volim da radim. Jeste nauka zanimljiva, ali i umetnost je, i to istim intenzitetom – kaži Mara.

Mara kaže da joj svi iz njenog okruženja pružaju ogromnu podršku, naročito direktor Centra za mlade talente, Nikola Srzentić, ali i njen mentor, profesori, kao i društvo iz Centra za talente. Dodaje ona da je društvo koje se u Centru stekne zaista posebno, svi prolaze kroz isto, i svi se bore zaista što dovodi do toga da se još više zbliže i razmišljaju, odnosno savetuju međusobno izvan okvira uobičajnih, što prija svima i stvara divnu atmosferu.

– Svima bih preporučila da dođu u Centar za mlade talente Beograd. Svi obično dođu sa jednom idejom i jednim ciljem i jednom oblašću, ali to je sve samo početak, ta ideja se kasnije razvija, kasnije u radu dolazi do pravih stvari, treba biti strpljiv. U mom slučaju konkretno, Centar je sada potpuno nešto drugo od onoga kako sam ja mislila u početku. Centar za talente je zaista nešto što vam pruža priliku da upoznate sebe što je najvažnije od svega jer ćete čitav život provesti sa sobom, a ne sa nekim drugim. Ovaj Centar zaista, i u nauci, i u umetnosti, u pravom smeru stimuliše – rekla je Mara za kraj. 

Izvor: Srbija Danas Foto: Printscreen / Youtube / Srbija Danas

YOU MAY LIKE