Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

GENIJALCI IZ KRAGUJEVCA: Gimnazijalci osmislili fantastičan način kako da uštede energiju!

Jedna tona briketa od džibre, menja dva do tri kubika ogrevnog drveta – pokazalo je testiranje koje su uradili učenici Prve kragujevačke gimnazije. Oni su s projektom „Briketiranje džibre“ oduševili žiri regionalnog takmičenja First Lego League Adria, koje je proteklog vikenda održano u Sloveniji i plasirali se na svetsko takmičenje u Maroku u maju ove godine.

Pronalaženje inovativnih rešenja u oblasti energetske efikasnosti, bila je tema ovogodišnjeg globalnog programa za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku First Lego League.

Kragujevački gimnazijalci iskoristili su bio masu, tačnije otpad koji ostaje posle procesa pravljenja rakije, a članove žirija zadivili su kompletnim istraživanjem i efektima koje bi njihova ideja imala ukoliko zaživi u stvarnom životu.

Oni su od osušene i usitnjene džibre, napravili brikete za ogrev, a testiranje kalorijske vrednosti u procesu grejanja uradili su na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka.

Njihova profesorka informatike i mentorka na projektu, Katarina Veljković, za Nova.rs kaže da su rezultati pokazali da je ideja iz više aspekata energetski efikasna i održiva.

„Testiranje je pokazalo da briketi džibre ne emituju ugljendioksid (CO2) tako da je sa te strane u potpunosti obezbeđena zaštita životne sredine. Kalorijska vrednost briketa je velika, pa jedna tona može da obezbedi toplotu za koju bi bilo potrebno dva do tri kubika drva. To znači, da ne bi morale da se seku šume, a džibra od koje su napravljeni briketi je otpad koji ničemu ne služi i baca se“, istakla je profesorka prednosti inovativne ideje koju su osmislili njeni učenici.

Ona je zadovoljna i što je međunarodni žiri, u trenutku kada se svet suočio sa energetskom krizom, prepoznao značaj ideje koju su predstavili gimnazijalci iz Kragujevca.

„Iskreno, žiri je bio oduševljen, jer su učenici sproveli kompletan projekat od početka, preko samog istraživanja, pa sve do realizacije i testiranja da li je isplativo da se briketi prave od koštica bilo koje vrste voća. Učenici su sami predložili ovu ideju i zaista su sve sami uradili“, s ponosom kaže profesorka Veljković.

U timu gimnazijalaca bili i osmaci

Prvu kragujevačku gimnaziju, na regionalnom takmičenju koje je održano 18. marta u Sloveniji, predstavljalo je devet učenika.

U timu su bili đaci prvog razreda specijalizovanog matematičkog smera, ali i osmaci, koji kao talentovani i nadareni učenici za prirodne nauke, sedmi i osmi razred osnovne škole pohađaju u gimnaziji.

Na regionalnom First Lego League takmičenju učestvovalo je 28 timova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kragujevački gimnazijalci, Olivera Vučelić, Lena Stanković, Strahinja Milovanović, Jovan Mihailović, Pavle Novaković, Marko Bogićević, Danilo Milošević i Mihailo Aleksić, svojoj školi doneli su drugu nagradu i plasman na svetsko takmičenje, koje će u maju biti održano u Marakešu u Maroku.

Sa učenicima su kao mentori radile profesorke Katarina Veljković, Marina Jelenić, Ana Stanković, Ljubica Mudrić Staniškovski, kao i učenik Mihailo Miletić.

Osim inovativne ideje u oblasti energetske efikasnosti, takmičenje je podrazumevalo i konstruisanje i programiranje lego robota koji autonomno rešava prepreke na zadatom terenu, što su kragujevački gimnazijalci takođe uspešno uradili.

Šta je First Lego League takmičenje?

First Lego League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i praktično učenje sa upotrebom didaktičkih materijala i LEGO edukativnih setova. Cilj programa je da okupi učenike osnovnih i srednjih škola zainteresovane za nauku, koji učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, programiranja robota i prezentovanja rezultata.

Učesnici stiču iskustvo stvarnog rešavanja problema kroz vođeni program robotike.

Ovaj program pomaže mladim ljudima da postanu glavni oslonac inovacija u društvu i omogućuje im da ostvare profesionalne potencijale u oblasti nauke i tehnologije.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto… (FOTO+VIDEO)

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!

Izvor: Nova
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE