Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 12mph NNE
Humidity: 52%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 8
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 5 years ago

By Sanja Ilić

GDE SE BOLJE ŽIVI, EVROPA ILI AMERIKA? Šta je poznati magazin otkrio, gde se živi duže, ko kupuje više, ko je deblji…

Kada je reč o tome da li su razvijenije EU ili SAD, portal je upotrebio takozvani Indeks humanog razvoja, formulu kojom se mere siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vek, kao i drugi faktori za zemlje sveta

Ugledni portal Politiko uporedio je evropski i američki način života i, pored ostalog, ustanovio da je životni vek u Eropi duži nego u SAD, da su Evropljani siromašniji od Amerikanaca, ali da kupuju više automobila, kao i da su stanovnici SAD gojazniji.

Evropska unija ima znatno brojnije stanovništvo od Sjedinjenih Država iako SAD imaju bar dvostruko veću teritoriju, navodi Politiko.

EU ima više od 512 miliona stanovnika, a Sjedinjene Države 327 miliona ljud, što znači da je stanovništvo EU oko 1,5 brojnije od američkog.

Kada je reč o tome da li su razvijenije EU ili SAD, portal je upotrebio takozvani Indeks humanog razvoja, prenosi “Blic”.

U pitanju je formula kojom se mere siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vek, kao i drugi faktori za zemlje sveta.

Politiko

Mnogi pomoću te formule svrstavaju zemlje u razvijene (zemlje prvog reda), zemlje u razvoju (zemlje drugog reda) i zemlje trećeg sveta.

SAD i Evropska unija su visoko razvijeni delovi sveta, ali EU u proseku ima mnogo manji BDP po glavi stanovnika – oko 36.532 dolara u odnosu na američki 62.641 dolar.

Sa druge strane, građani EU žive duže – očekivani prosečni životni vek državljana EU je 81, a u SAD 79 godina.

Prema Indeksu humanog razvoja, SAD su u nešto boljem položaju sa 0.924, dok taj indeks kod EU iznosi 0.884.

Jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice jeste gojaznost, a sa njim se mnogo više bore Amerikanci nego Evropljani.

Na listi na kojoj se po procentu gojaznog stanovništva porede američke savezne države i države Evropske unije, a koju je Politiko napravio prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prvih 30 mesta zauzimaju države koje čine SAD, dok se prva evropska država, Malta nalazi tek na 31. poziciji.

Što se tiče ishrane građani EU jedu oko tri puta manje prerađenog mesa nego građani SAD.

Politiko

Oni jedu i nešto manje crvenog mesa nego Amerikanci, a jedu malo više povrća.

Međutim, oni piju dvostruko više slatkih pića, pokazuju podaci Svetskog izveštaja o ishrani.

To znači da se Evropljani u proseku zdravije hrane od Amerikanaca.

Kada je reč o štedljivosti, izgleda da su lekcije svetske ekonomske krize iz 2008. godine jos veoma aktuelne u Evropi, pa su Evropljani generalno štedljiviji, navodi “Blic”.

Amerikanci imaju tendenciju da gomilaju više duga nego građani EU. Deceniju nakon finansijske krize, američki dug domaćinstava je oko 80 odsto BDP zemlje, dok je u EU dug domaćinstava tek oko 62 odsto BDP.

Nivo nejednakosti plata tokom vremena je stabilan i u Sjedinjenim Državama i u EU, ali je u SAD nejednakost konstantno za oko 50 odsto veća nego u EU.

Najniže prosečne plate u EU su u Bugarskoj – manje od 500 evra mesečno, a najviše u Luksemburgu – oko 3.500 evra.

Politiko

Najniže prosečne plate u SAD su državi Misisipi u i iznose oko 2.500 dolara, a najviše u Distriktu Kolumbija sa oko 5.900 dolara.

Istraživanje Politika je pokazalo da Evropljani više kupuju automobile.

Protekle godine je u EU prodato 268,3 automobila na 10.000 stanovnika, dok je u SAD ta brojka mnogo manja – 162,1, pokazuju podaci Međunarodne oganizacije proizvođača motornih vozila.

Što se tiče trenda u poslednje četiri godine, čini se da Amerikanci sve manje kupuju automobile.

TEKST: Politiko/Serbian Times FOTO:


YOU MAY LIKE