Chicago
46°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 41°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 2
FriSatSun
61/37°F
41/30°F
55/43°F

Published 1 year ago

By admin

GARDIJAN OŠTRO O AUSTRALIJI: Deportacija Đokovića ogolila sistem, ponašaju se kao da su bogovi!

Deportacija najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića iz Australije u koju je došao kako bi igrao na Grend slem turniru Australijan open, bacio je svetlo na problem sa kojim se ova zemlja suočava godinama. Naime, postalo je jasno da je u rukama ministra za imigraciju Australije, u ovom slučaju Aleksa Hoka, koncentrisano previše diskrecionih, nepreglednih ovlašćenja- koja on može lako da zloupotrebljava.

Australija je poznata po tome da ima neke od najstrožih zakona o granicama na svetu, a ministar za imigraciju može da o sudbini ljudi koji u državu dolaze odlučuje kako mu volja.

Diskreciona ovlašćenja prema Zakonu o migracijama omogućavaju ministru da otkaže vizu – u nekim okolnostima bez sprovođenja odgovarajućeg postupka – jer dotadašnje ponašanje lica koje traži vizu, sugeriše da postoji rizik da njeno prisustvo predstavlja opasnost po Australiju.

U slučaju Đovokić uočavamo kako spekulativne procene mogu da budu dovoljne ministru da iskoristi svoja ovlašćenja za otkazivanje vize. Ministar nije morao da razmatra da li će Đovokićevo prisustvo u Australiji zaista negativno uticati na stopu vakcinacije.

U kontekstu ostalih odredaba – koje dozvoljavaju ministru da otkaže vizu zbog opasnosti od vršenja raznih kriminalnih aktivnosti ili kršenja viznog uslova – ne postoji jasno opravdanje za širinu ovih ovlašćenja.

Problem je akutniji jer ova ovlašćenja u krajnjoj liniji počivaju na subjektivnom mišljenju jedne osobe, sa veoma ograničenim osnovama za preispitivanje od strane sudova, piše “Gardijan”. Ako ostavimo po strani slučaj Đokovića, moglo bi da se postavi pitanje, da li bi neko mogao da im ukine vizu zato što se ministar nije saglasan sa njihovim verskim ili političkim stavovima?

Specijalni izaslanik Ujedninjenih nacija za ljudska prava migranata rekao je da se ovim ovlašćenjima rizikuju politizovane i pristrasne upotrebe kontrole, jer nisu usklađene sa odgovarajućim nivom nadzora nad pravosuđem.

Zanimljivo je da ministar može da poništi suprotnu odluku suda za administrativne žalbe, dok je njegova odluka podložna strogo ograničenoj reviziji od strane sudova. Mora da postoji jasan dokaz da je ministar odluka pogrešio što je notorno težak zadatak.

Mnoge izbeglice i tražioci azila su tokom godina osetili punu snagu ovih ovlašćenja – jer im je bio uskraćen pristup Australiji, prenosi Gardijan.

Šta je sa izbeglicama i tražiocima azila, koji beže od genocida, rata i nasilja, da bi oni bili pritvoreni kada stignu u Australiju. Nekolicina njih se još uvek nalazu u hotelu Park, zaboravljeni od svih.

Đokovićev slučaj je rešen za manje od nedelju dana. Mnoge izbeglice i tražioci azila čekaju mesecima, ako ne i godinama. Đokoviću je dozvoljeno da napusti pritvor dok je čekao presudu. Mnoge izbeglice i tražioci azila nemaju tu mogućnost. Đoković je skupe advokate. Mnoge izbeglice i tražioci azila bore se da nađu zastupnika i retko razgovaraju sa svojim advokatima licem u lice. Đoković je nedeljama bio tema broj jedan, za većinu zatvorenika nikada nismo čuli.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Guardian Sport

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)