Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph E
Humidity: 68%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 2
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
68/61°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

FRANCUZI OBOŽAVAJU OVAJ SRPSKI SPECIJALITET: Ukus je neverovatan, a koristi se i kao lek za teža oboljenja! (FOTO)

 Brojni retki delikatesi oduševili su sve posetioce manifestacije “Mlečni put” koja se po drugi put održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka. Kozji sir u hrastovoj kori sa čubrom i plemenitim plesnima profesora Budimirovića ispod Mačve, između Sremske Mitrovice i Šapca iz mesta Glušci, svakako je izazvao najveću pažnju posetilaca.

Srba Jovanović, osnivač Balkan Cheese Festivala kaže da je ovaj sir jedinstven po svojoj recepturi jer ga nema u Srbiji. Sa druge strane, čubra osim što je začin je i lekovito bilje i plemenite plesni koje se stvaraju imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo.

„To je jedan sir vrhunskog ukusa koji se smatra jednim od naših najboljih, a to su potvrdili i vrhunski poznavaoci ovog delikatese poput Francuza koji dolaze u našu zemlju kao i proizvođača drugih sireva koji profesora Budimirovića izuzetno cene, a o tome govore podaci da kada neko u Francucuskoj oboli od najtežeg oblika raka, traže smrznutu kozju surutku upravo profesora Budimirovića. Inače, na Festivalu sireva Balkana u Beogradu suprug tadašnje ambasadorke Francuske je rekao da je to najbolji sir koji je probao u poslednjih pet godina, a veliki je poznavalac sireva, tako da njegova ocena najbolje govori o kvalitetu ovog sira”, kaže Jovanović.

Inače, Srba Jovanović danas je doveo i pobednike po odluci publike, sa svog Festivala posvećenom siru, koji su u Gorevnici izložili kupreški sir.

Munevera Žilić dolazi iz bosanskog sela Kupres i u Gorevnici su izložili svoj asortiman sireva od kravlje, kozija i ovčijeg mleka sa začinimi ili bez, sve po želji kupaca.

„Iako sam prvi put ovde a i ovi sirevi su nepoznati jako sam zadovoljna prodajom”, rekla je Munevera.

Mlekarska škola Pirot predstavila se i ove godine na „Mlečnom putu” u Gornjoj Gorevnici. Prema rečima Aca Mančića, ove godine rekordan broj učesnika i njega je iznenadio, kao i bogat asortiman sireva koje su izložili proizvođači iz svih krajeva Srbije.

„Ove godine mnogo je veći odziv i zaista mi je drago zbog toga, kvalitetni sirevi su izloženi, a kada je reč i pirotskom kačkavalju, on je za mene vrh sireva i spada u tvrde sireve. Sve je ostalo stvar ukusa, a kvalitetom svako danas ko je ovde može da se pohvali”, kaže Mančić.

Ono što je izdvojilo ovaj štand od drugih je to što je na licu mesta demonstrirano kako se pravi kačkavalj što je bilo vrlo interesantno za posetioce.

PROČITAJTE VIŠE:

NIKOLETA ISPISALA NOVU STRANICU ISTORIJE POMORSTVA: Postala je prva žena koja je prešla Jadran električnom barkom! (FOTO)

PREPEŠAČILI 400 KILOMETARA DO OSTROGA: Sanjin (19) i Igor (25) hodali 11 dana do svetinje, imaju samo jednu želju!

IZGUBLJENI FILM NEBOJŠE GLOGOVCA: Trebalo da izađe 2015., glume svi velikani, a premijera se i dalje odlaže! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE