Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

FRANCUSKI AMBASADOR: Ako Beograd odbije plan biće posledica, ali ne i sankcija!

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da je cilj francusko-nemačkog plana o Kosovu da se prevaziđe sukob koji godinama traje, a u korist regiona i populacije u regionu, navodeći da će ukoliko obe strane ne pristanu da idu unapred sa ovim predlogom biti posledica, ali da to nisu sankcije.

On je za TV Prva rekao da Francuska i Nemačka žele da daju novu dinamiku dijalogu.

„Normalizacija između Prištine i Beograda je postavljena kao cilj već unazad više od 10 godina. Sada je vreme da ubrzamo taj proces u korist obe strane i za ceo region“, rekao je on.

Upitan kakve bi posledice bile ukoliko Srbija ne prihvati francusko-nemački plan, da li bi jedna od mera mogla da bude uvođenje sankcija Srbiji, Košar je odgovorio da nije učesnik u pregovorima, ali je istakao da „nemaju kazneni pristup prema Srbiji“.

„Mi ne govorimo ni o kakvim sankcijama ili ucenama. Mi samo predstavljamo jedan način da se izađe iz ove situacije za koji smo sigurno da će biti koristan za region i za narod. Mi predstavljamo prednosti i koristi ukoliko obe strane pristanu da idu napred sa ovim predlogom. U suprotnom, biće posledica, ali to nisu sankcije“, kazao je Košar.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

On je objasnio da će posledice biti izgubljena prilika za razvoj regiona, izgubljena prilika za narod da ima više kontakata i razmena sa susedima, jedna izgubljena prilika za Srbiju.

Prema njegovim rečima, od samog početka je normalizacija odnosa Beograda i Prištine zacrtana kao važan element puta Srbije prema Evropskoj uniji.

„To nije nešto što je sada stavljeno na sto ovim predlogom. To je od početka aktuelno. Nisu to sankcije, nema ucena, ali jasno da je to podsticaj da se ubrza put prema rešenju“, istakao je Košar.

Upitan da li u nacrtu francusko-nemačkog plana piše da će Beograd i Priština podržati međusobne težnje da postanu članice EU i da li to implicira da Beograd priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Košar je odgovorio da je cilj nastojanja Francuske i Nemačke normalizacija između Beograda i Prištine.

„Mi samo želimo da odnosi budu bolji, da izbegnemo ponavljanje kriza kao što je bio slučaj proteklih nekoliko nedelja. Želimo da srpska manjina na Kosovu može da živi u miru i da ima dobre odnose sa svim narodima. Mi govorimo o normalizaciji i nadamo se da će taj put omogućiti i Srbiji i Kosovu da ubrzaju njihov put prema punom članstvu u Evropskoj uniji“, rekao je on.

Komentarišući jučerašnje ranjavanje Srbina, on je rekao da su takvi događaji za žaljenje i da moraju da ubede obe strane da se trude da zaštite kako Srbe na Kosovu, tako i kosovske Albance od takvih incidenata, nasilja i mržnje.

Želimo istinsko pomirenje koje će omogućiti narodu da živi u miru na toj zemlji, rekao je Košar.

Upitan da li bi prvo trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), pa tek onda da se priča o francusko-nemačkom predlogu, on je odgovorio da ne može da kaže da postoji neki logičan redosled, ali je naveo da je tačno da je ZSO već dogovorena i da se ona mora sprovesti što pre je moguće.

POVEZANE TEME:

OVO SU NOMINACIJE ZA OSKARA 2023: Jedan film ima čak 11 nominacija!

LAŽNI PSIHOLOG NUDIO USLUGE PIKSIJU: Lepa Saša lagala da radi za Barselonu, izmislila celu biografiju!

APSOLUTNI REKORDER: Dao je preko 80 litara krvi, a uprkos godinama i zakonu želi da nastavi!

Izvor: Danas.rs
Foto: N1.rs

YOU MAY LIKE