Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 12 months ago

By admin

FOTOGRAFIJA IZ ZAGREBA ZGROZILA REGION: Mladenci pozirali kod spomen groblja gde je ustaška vlast ubila hiljade ljudi!

Fotografija iz Zagreba koja je postala viralna naišla je na gomilu negativnih komentara.

Naime, mladenci su se fotografisali kod spomen groblja Dotrščina gde je u Drugom svetskom ratu pogubljeno više hiljada ljudi.

– Svačemu sam svedočio, ali nisam još video venčanje u Aušvicu, Dahau ili na drugim svetski poznatim gubilištima kao što je npr. Dotrščina u Zagrebu. Ovde je na najokrutniji način ustaška vlast pogubila oko 8.000 ljudi. Stvarno bi me bilo sramota da me neko o tome mora informisati. Mislim, stvari su vrlo jednostavne, niko se ne ženi ili ne pozira na nečijem grobu, a ovo je još gubilište – napisao je korisnik Fejsbuka koji je podelio fotografiju.

Spomen-groblje i park revolucije Dotrščina

Spomen-groblje i park revolucije Dotrščina nalazi se nedaleko od parka Maksimira u Zagrebu. Tu su  ustaše počevši od maja 1941. dovodili danju i noću svoje žrtve, te ih okrutno ubijali.

Žrtve su najčešće bacane u zajedničke jame, te stoga ne postoji uvid gde je ko sahranjen. Prema poslednjim istraživanjima iz 1985. godine, procenjeno je da je ovde pogubljeno oko 7.000 antifašista, među kojima oko 2.000 članova KPJ i SKOJ-a.

Od poznatijih komunista ovde je 17. jula 1941. streljan Ivan Krndelj (član KPJ od 1919. godine i član Pokrajinskog komiteta za Hrvatsku i Slavoniju). Ostali poznatiji intelektualci, koji su ovde našli smrt, jesu dr Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica, Viktor Rozencvajg, Zvonimir Rihtman, Ivo Kun, Simo Crnogorac i August Cesarec.

Izvor: Telgraf Foto: Facebook @Hrvoje Telišman

YOU MAY LIKE