Connect with us

Dijaspora

FONDACIJA DIVAC: Pitanja dijaspore nedovoljno prisutna u srpskim medijima!

Published

on

Više od 62 odsto ispitanika ankete sprovedene među medijima u dijaspori nezadovoljno je načinom i u kojoj meri mediji u Srbiji izveštavaju o aktivnostima srpske dijaspore. Rezultate ankete koju je sprovela Fondacija Ana i Vlade Divac, predstavio je projektni menadžer Željko Mitkovski, drugog dana panel diskusije o dijaspori „Filantropija nema granice“, na kojoj je prisustvovalo 200 učesnika, a koju je organizovala Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako anketa pokazuje, mediji u dijaspori nemaju dovoljan pristup kvalitetnim izvorima informacija i često se suočavaju sa finansijskim problemima koji ugrožavaju njihov opstanak, što zahteva veću pažnju zvaničnih institucija ili preciznije propise.

„Postoje pravni instrumenti koji regulišu informisanje građana koji žive u inostranstvu. Prošle godine je usvojena nova medijska strategija koja ima jedan deo posvećen ovoj temi i navodi probleme sa kojima se građani u srpskoj dijaspori suočavaju. Međutim, primena medijskih zakona i strategije je nedovoljna“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Kako je navedeno tokom prvog dana panel diskusije, prema analizi Catalyst Balkans, 2020. godine je srpska dijaspora donirala 4,25 miliona američkih dolara u humanitarne svrhe u Srbiji. Gotovo 46 procenata tih donacija, ili 1,95 miliona američkih dolara, bilo je namenjeno projektima i inicijativama vezanim za epidemiju COVID-19. Učesnici panel diskusije su se složili da je dijaspora uvek spremna da pruži podršku za opšte dobro u Srbiji, a ta podrška se naročito ističe tokom kriznih situacija, kada se intenzivira komunikacija i izveštavanje u medijima o potrebama građana.

📣Zahvaljujući njemu, svet uskoro dobija prvu ne-hemijsku vakcinu❗

Posted by Serbian Times on Saturday, February 27, 2021

Najviše informacija o aktivnostima neprofitnih organizacija u Srbiji, mediji u dijaspori dobijaju putem saopštenja i biltena koje direktno distribuiraju te organizacije (43 odsto), dok su im drugi izvori informacija društvene mreže (36 odsto), TV stanice iz Srbije (14 odsto) i novinske agencije (7 odsto).

Bolja dvosmerna komunikacija sa dijasporom, koja bi imala višestruke koristi za sve, mogla bi da bude postignuta formiranjem posebnog kanala posvećenom dijaspori na javnim medijima i jačanjem primene medijskih propisa, zaključili su učesnici panel diskusije u kojoj su učestvovale i Vesna Dimitrijević, izvršna direktorka i poducent na Dijaspora.tv iz Austrije i Katarina Nedeljković, novinarka Frankfurtskih vesti.

U želji da se podstakne saradnja između lokalnih organizacija i dijaspore, nekoliko primera dobre prakse predstavili su Ivan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije Tačke povrataka, Petar Marković, suosnivač i član Upravnog odbora projekta IT Bootcamp koji se sprovodi u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Vladimir Živanović, predstavnik Humanitarnog udruženja „Mali svet“ i Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno privatno partnerstvo u Privrednoj komori Srbije.

Treća panel diskusija „Filantropija nema granice“ organizovana je 2. i 3. marta 2021. godine kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor: Fondacija Divac
Foto: Pexels

Advertisement