Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

FLORIDA ISPRATILA TEKSAS: Potpisan strogi zakon o zabrani abortusa! (VIDEO)

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon o zabrani abortusa posle 15. nedelje trudnoće, čak i u slučaju silovanja i incesta. Florida se tako pridružila konzervativnim državama koje su zabranile abortus, uoči rasprave o tom pitanju pred Vrhovnim sudom.

Florida je do sada bila država u koju su žene sa juga SAD, iz država gde su bili zabranjeni abortusi, mogle da dolaze, a sa ovim zakonom to neće biti moguće.

Od 1. jula, abortus će biti moguć samo u slučaju da je život majke ugrožen ili da fetus ima ozbiljne anomalije. Prekid trudnoće nije moguć ni u slučaju silovanja, incesta, trgovine ljudima. Florida je do sada dozvoljavala abortus do 24. nedelje trudnoće.

Ron Desantis je poznati republikanac i potencijalni kandidat za predsedničke izbore 2024.

Republikanci su i u drugim američkim saveznim državama uveli nove restrikcije za abortus. U Teksasu je prekid trudnoće zabranjen posle 6. nedelje trudnoće.

Guverner Oklahome Kevin Stit je nedavno potpisao zakon kojim se krivično gone klinike za abortus, a kazna je i do 10 godina zatovra.

Guverner Arizone Dag Dusi potpisao je zakon kojim će biti zabranjen abortus posle 15. nedelje trudnoće, ako Vrhovni sud potvrdi sličnu zabranu u Misisipiju – o čemu će se uskoro raspravljati.

Ako presuda iz 1973. kojom se garantuje pravo na abortus, Ro protiv Vejda, bude ukinuta, moguće je da 26 američkih saveznih država donese restriktivne zakone o abortusu, podaci su Gatmaher instituta, organizacije koja se zalaže za pravo na abortus.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

YOU MAY LIKE