Chicago
34°
Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 17mph WNW
Humidity: 91%
Pressure: 29.48"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

FILMSKA PRIČA HRVATICE: Kopala po bakinim pismima, pa otkrila da joj je pravi deda iz Srbije!

Jedan post na Redditu gotovo da liči na početak neke filmske priče – devojka iz Hrvatske je čitajući stara pisma otkrila porodičnu tajnu, i sada se upustila u potragu za izvesnim Slavenom Kumićem.

„Nakon što mi je baka umrla nasla sam u ormaru kutiju sa starim pismima koje je izmjenjivala s mojim djedom. Među tim pismima bila su i pisma Slavena Kumića. Sva pisma sam poredala po datumima i ispada da u vrijeme kad je moja baka ostala trudna moj „djed“ nije bio u Hrvatskoj. Našla sam sliku Slavena Kumića i čovjek izgleda ISTO ko moja mama tako da sumnjam da mi je zapravo taj čovjek djed. Probala sam kontaktirati Kumiće koje sam našla na fb, ali nitko ne zna Slavena Kumića. Ovo je bilo u 60tim godinama pa možda čovjek nije ni živ više, ali ako imam rodbinu negdje voljela bi znati. Zna li netko Slavena Kumića?“, napisala je Hrvatica i priložila pismo, sliku i adresu koju je našla.

Ekipa s Reddita se odmah aktivirala.

„Vojna Pošta, to je kasarna u Požezi. Moj deda sa majčine strane je bio vojno lice i radio je tamo do penzije. Pitaću ga imaju li neku dokumentaciju o ljudima koji su služili i može li neko da mu dostavi to. Koja godina i mesec su u pitanju?“, pitali su je.

Nakon što je napisala kako je u jednom od pisama naveden datum iz 1965. godine, usledio je savet da je najbolje da se obrati vojnom arhivu u Beogradu.

„Vojni arhiv u Beogradu sigurno poseduje sve neophodne informacije o tom čoveku. E sad, procedura za pretraživanje građe kod stranih državljana je dosta komplikovana (moraš da dobiješ dozvolu iz ambasade Srbije). Ipak, ništa te be košta da im pošalješ mejl, možda im bude simpatična cela priča. Druga opcija je da nađeš nekog iz Srbije da ode tamo i proveri“, savetuju je, mada ima i onih koji misle da je Slaven bio samo na odsluženju vojnog roka u Požegi, te da treba potražiti po hrvatskim belim stranama.

POVEZANE TEME:

MEŠTANE DOČEKAO UZNEMIRUJUĆI PRIZOR: Reka Bosna pocrvenela kao krv! (VIDEO)

KINESKINJA POD OSTROGOM PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Celivala mošti i dobila ime Vasilija!

MILANOVIĆEVA IZJAVA ZAPALILA REGION: Albanci razočarani, Ukrajinci besni, a evo kako su odgovorili Srbi!

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!