Chicago
66°
Rain Shower
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 85%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

FILMSKA PRIČA ELIZABETE SA KOSOVA: Kao bebu je ostavili u podrumu, usvojio je bračni par iz Amerike, sad ona želi da usvoji dete iz Zvečanske!

Serbian Times je juče objavio tekst o Milici Mršulji, devojci koja je kao beba ostavljena pored jednog kontejnera u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji, da bi kasnije bila usvojena od jedne porodice iz Leskovca, a danas je uspeđna žena, majka, glumica i TV autorka na jednom leskovačkom kanalu.

Ovaj tekst je izazvao mnogo reakcija naših čitalaca, a jedna od njih stigla nam je iz dalekog San Dijega u Kaliforniji (SAD), odakle nam se javila Elizabeta Ždralo, devojka čija sudbina veoma podseća na Miličinu, a njena životna priča zavređuje da se o njoj snimi film.

-Moje ime je Elizabeta. To ime su mi dali moji roditelji, koji su me usvojili kada sam bila vrlo mala. Ne znam da li mi je žena koja me je rodila dale neko ime, jer je nikad nisam upoznala. Rođena sam u zimu, u martu 1993. godine na Kosovu i Metohiji, u Gnjilanu. Našli su me ostavljenu u podrumu jedne stambene zgrade. Odneli su me u lokalnu bolnicu, gde sam provela 3 meseca. Onda su me prebacili u Zvečansku u Beogradu, gde sam ostala sve dok me nisu usvojili. Imala sam tada nešto malo više od 9 meseci, započinje svoju priču lepa Elizabeta.

Ona kaže da nikada nije upoznala svoje biološke roditelje, ali su joj sve to nadoknadili i ljubav pružili oni koje zove majkom i ocem, Radmila i Rade Kasić.

-Moji roditelji su se upoznali u Čikagu. Moj tata je bio fudbaler bio, rođeni Dalmatinac, koji je na žalost preminuo prošle godine. Majka mi je iz Leskovca, kao i majka Milice Mršulje. Njih dvoje nisu mogli da imaju decu, pa su mene usvojili. Cela procedura je uzela 2 godine. Simbolika je u tome što su njih dvoje dobili dozvolu da mogu usvojiti dete na dan kad sam ja rođena. Moja majka je tada razgovarala sa princezom Elizabetom Karađorđević, koju u Srbiji znaju kao Jelisavetu, i ona im je mnogo pomagla da me usvoje. Po njoj sam i ja dobila ime Elizabeta. Do tada sam imala samo prezime Subotić, koje su mi dali u bolnici u Gnjilanu, jer sam pronađena u subotu, 6.marta.

DOBILA IME PO ŽENI PLAVE KRVI: Elizabeta sa ocem i princezom Elizabetom (Jelisavetom) Karađorđević

Odmah po usvajanju, 1994.godine Elizabeta je sa roditeljima otišla da živi u Ameriku, u grad San Dijego. Tamo su je dočekale televizijske kamere i medijska pažnja.

-Roditelji su mi pričali da nas je na aerodromu u San Diegu čekalo 150 ljudi, sa sve lokalnim novinarima. Svi su čuli za tu moju priču, dopala im se, a okupila se skoro cela srpska zajednica iz tog grada, jer su cenili i voleli moje roditelje.

TEŽAK POČETAK, BEZBRIŽNO DETINJSTVO Radmila i Rade Kesić usvojili su Elizabetu iz doma u Zvečanskoj

Kad je odrasla i postala svesna počela je da se interesuje i krenula u potragu za svojim biološkim roditeljima.

-Te 2016. godine sam potragu prvo počela na Fejsbuk grupama. Nisam ih našla, ali sam pronašla grupu “Ostavljena deca” i na njoj upoznala Milicu Mršulju, sa kojom sam počela da se dopisujem. Ispostavilo se da smo obe rođene i ostavljene od strane bioloških roditelja u istom gradu, u Gnjilanu, što nas je zbližilo. Nakon toga smo se i lično upoznale u Beogradu, u septembru iste godine, kada me je ona dočekala na aerodromu. Od tada se družimo, kaže Elizabeta Ždralo, koja nikada nije zaboravila mesto gde su joj kao bebi pružili svu neophodnu negu.

SPOJILA IH SLIČNA ŽIVOTNA PRIČA: Milica i Elizabeta se upoznale na Fejsbuk grupi “Ostavljena deca”

-Dva puta do sada sam nosila humanitarnu pomoć u dom u Zvečanskoj ulici, 2016 i 2019. godine, od novca koji sam skupila u našoj crkvi ovde u San Diegu. Moj suprug Nemanja i ja planiramo da usvojimo bebu iz Zvečanske. Želim tako da uzvratim za ono što je meni pruženo kad sam bila mala, jer bez tih ljudi ne bih imala život koji sada imam.

NIJE ZABORAVILA ZVEČANSKU: Elizabeta sa suprugom i humanitarnom pomoći za ostavljenu decu

Pored humanitarnog rada, ona je veoma aktivna i u lokalnoj srpskoj crkvi Svetog Đorđa u San Diegu.

Igrala sam folklor punih 16 godina pri našoj grupi u crkvi a već 3 godine volonterski vodim našu najmlađu grupu, učim ih da plešu srpska kola i tradicionalne igre. Meni je folklor doneo sreću, tamo sam upoznala mog supruga Nemanju, ističe Elizabeta.

Poslednje dve godine ona je uspela da se probije i kao uticajna influenserka u San Diegu, koja na društvenim mrežama promoviše hotele, restorane, modne brendove.

– Volim svet ispred kamera i dobro mi ide taj posao, a i drugi kažu da se odlično snalazim. Medicinska sestra sam od 2015. godine. Trenutno radim sa decom i paralelno idem u školu jer želim da napredujem i postanem viša medicinska sestra, što bi trebalo da se desi sledeće godine.

OD SIROČETA DO USPEŽNE ŽENE I HUMANITARCA: Elizabeta Ždralo

Elizabeta kaže da nikada nije bila u rodnom Gnjilanu, ali planira da tamo ode sledeće godine.

-U kontaktu sam sa medicinskom sestrom koja me je čuvala tamo u bolnici i otići ću da je vidim i upoznam. Ja sam srećna i ponosna što sam sa Kosova i Metohije i svima govorim da sam “kosovka devojka”, s ponosom ističe Elizabeta Ždralo, devojka koja je prošla dug put od ostavljene bebe do srećne žene, ali nije zaboravila šta je na tom putu prošla i odakle potiče.

Razgovarao: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

SLOVENIJA JE POD VODOM: Ljude spasavaju helikopterima sa krovova kuća, proglašena vanredna situacija! (FOTO, VIDEO)

FILMSKA PRIČA ELIZABETE SA KOSOVA: Kao bebu je ostavili u podrumu, usvojio je bračni par iz Amerike, sad ona želi da usvoji dete iz Zvečanske!

“MISLILA SAM DA JE BEOGRAD KAO DUBAI”: Džulijen se zbog studija doselila iz Ugande i za samo dva meseca naučila srpski! (VIDEO)

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zašto sad mrzimo Jokića zbog osobine zbog koje ga inače najviše volimo?

YOU MAY LIKE