Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 4mph N
Humidity: 42%
Pressure: 29.69"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
50°F
46°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 52°F
64°F / 43°F

Published 1 year ago

By admin

FILMSKA AKCIJA NA BAHAMIMA: Uhapšen osnivač propale kripto berze, očekuje se izručenje u SAD!

Sem Bankman-Frid, osnivač jedne od najvećih berzi kriptovalutama Ef-Ti-Eks (FTX) uhapšen je na Bahamima po nalogu američkih tužilaca, dan pre nego što je trebalo da svedoči pred Kongresom SAD.

Kako Rojters navodi, hapšenje označava zapanjujući pad za 30-godišnjeg preduzetnika, koji je zbog velikog rasta vrednosti bitkoina i drugih kriptovaluta postao milijarder da bi sve izgubio krahom svoje berze.

Berza, pokrenuta 2019. i sa sedištem na Bahamima, podnela je zahtev za bankrot 11. novembra nakon što se borila da prikupi novac kako bi sprečila kolaps dok su trgovci žurili da povuku šest milijardi dolara sa platforme za samo 72 sata.

Tada se ispostavilo da je Bankman-Frid tajno koristio deset milijardi dolara sredstava klijenata kako bi održao Ef-Ti-Eks.

Hapšenje je usledilo dok se Bankman-Frid spremao da napadne svoje bivše advokate, novog izvršnog direktora Ef-Ti-Eksa Džona Reja i rivalske berze Bajnans na saslušanju u američkom Kongresu.

U svedočenju, u čiju je nacrt Rojters imao uvid, Bankman-Frid je planirao da kaže da su ga advokati Saliven i Kromvel prisilili da imenuje Reja za izvršnog direktora nakon iznenadnog povlačenja sredstava klijenata.

A kada se za samo nekoliko minuta kasnije predomislio, nakon ponude od milijardi dolara novog finansiranja, advokati su mu, kako tvrdi, rekli mu je da je prekasno.

Bankman-Frid sada neće moći da svedoči, kaže kongresmenka Maksin Voters, koja je u izjavi rekla da je iznenađena kada je čula za njegovo hapšenje. Džon Rej treba da nastavi svoje svedočenje.

Njujork tajms: Optužbe za prevaru i pranje novca

Kancelarija državnog tužioca Bahama saopštila je da očekuje da će Bankman-Frid biti izručen SAD.

Portparol kancelarije američkog tužioca na Menhetnu potvrdio je da je Bankman-Frid uhapšen na Bahamima, ali je odbio da komentariše optužbe.

Američki tužioci rekli su da je optužnica protiv Bankman-Frida zapečaćena i da će optužbe biti otkrivene danas.

Prema novodima Njujork tajmsa on se suočava sa optužbama za prevaru i pranje novca.

Bankman-Frid je rekao da ne misli da ima bilo kakvu krivičnu odgovornost.

“Nikad nisam namrvao da prevarim bilo koga”, rekao je Bankman-Frid u 30. novembra na skupu Njujork tajmsa.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE