Connect with us

Srbija

FILM UJEDINIO NEMCE I SRBE! Anuk i Pavle se upoznali i venčali snimajući na Kadinjači

Published

on

Anuk i Pavle Jovović upoznali su se i zaljubili u Užicu 2017. godine, tokom postavljanja grupne izložbe „Form and Abandon“ . To je njihov drugi zajednički projekat, dok su prvi – VR pejzaž napravili 2018. godine, boraveći u TOKAS umetničkoj rezidenciji u Tokiju.

Materijal za snimanje pripremali su šest meseci, radeći u više gradova na relaciji Bazel – Užice. Tri meseca su stvarali u glavnom gradu Japana, a po povratku nastavili da rade od Švajcarske do Srbije. Film je nastao na temelju već postojeće Anukine ideje u kojoj se radnja odvija oko socijalističkih jugoslovenskih spomenika, a nov oblik priče potekao je iz Pavlovog interesovanja za srpsku tradiciju i slovensku mitologiju. Inspirišući se i dopunjujući kompatibilnim idejama, odlučili su da snime „Form and Abandon“.

Na pitanje da li je odranije poznavala Užice, odgovorila je da su je umetnički projekti 2015. i 2016. doveli u grad na Đetinji i da je bila upoznata sa umetnicima i scenom tog grada pre nego što se srela sa Pavlom. Sada, kada je sa njim u braku, kaže da je Užice podseća na porodicu, na zajedničke prijatelje i na leto.    

Ekipa na snimanju filma na Kadinjači

Pavlu, kao rođenom Užičaninu, roditelji su pričali o Kadinjači, a kasnije je o tom mestu učio i u školi. Seća se da je deci bilo smešno što je deda jednog školskog druga bio dezerter sa Kadinjače, kao i da u tom uzrastu nisu mogli da shvate stravične okolnosti teških odluka, stradanja i ljudske patnje.

– Nas su kao užičke gimnazijalce vodili na brdo na dan komemoracije palih boraca. Moja generacija jedna je od poslednjih koja je zatekla restoran kompleksa u funkciji, te smo imali priliku da sa veteranima jedemo vojnički pasulj i pijemo vinjak kada profesori ne gledaju (smeh). Prvi put sam sa drugarima video Kadinjaču kada smo stasali dovoljno da imamo snage da se na biciklima popnemo na brdo.– kaže Pavle za Priče sa dušom.

Pavlov i Anukin tim činili su Nemci i Srbi, a snimanje filma na ovom istorijskom mestu dao im je osećaj neophodnosti zajedništva i prijateljskih odnosa.

IZVOR: Priče sa dušom FOTO: privatna arhiva

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement