Chicago
32°
Fair
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 2mph NW
Humidity: 76%
Pressure: 30.29"Hg
UV index: 0
WedThuFri
37/27°F
48/45°F
61/36°F

Published 8 months ago

By admin

FENOMEN U VOJVODINI: Selo doživelo procvat, mladi se vraćaju, a nema više slobodnih placeva na prodaju!

Sve više ljudi se odlučuje da pobegne od gradske vreve i zagađenja i spas potraži u seoskim sredinama gde život teče nekim mirnijim tokom.

Brojna sela u Vojvodini imaju potencijal da ponovo „procvetaju“, iako su do nedavno zvrjala skoro napuštena, posebno sa ponovnim ulaganjem u njihovu infrastrukturu.

Upravo zato se u njih doseljavaju mladi ljudi, koji započinju porodičnu proizvodnju, a svoje organske proizvode plasiraju na tržišta velikih gradova.

Kako piše portal ilovezrenjanin.com, Lukino selo predstavlja odličan primer pozitivne prakse ponovnog oživljavanja vojvođanskih ruralnih sredina, jer u ovom mestu nema više placeva koji su raspoloživi za prodaju.

Inače, u ovom selu je rođen čuveni vojvođanski muzičar i vođa tamburaške bande sa Petrovaradina, Janika Balaž.

Asfaltirali ulice i sanirali divlje deponije

Asfaltiranje glavne ulice u Lukinom Selu, čime je rešen gorući problem meštana, bio je neposredan povod za posetu gradonačelnika Zrenjanina, Sima Salapure i njegovih saradnika, u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”.

Uz zahvalnost lokalnoj samoupravi na toj investiciji, kao i na sanaciji divlje deponije, predstavnici saveta te mesne zajednice predočili su gradonačelniku šta bi trebalo da bude realizovano u narednom periodu i u kom smeru da se dalje odvija saradnja.

Lukino Selo dobilo je ime po osnivaču Lazaru Lukaču, trgovcu iz Erdelja koji je 1781. godine kupio 30.000 hektara banatskog zemljišta na kome se danas nalaze naselja Ečka, Jankov Most i Klek.

Na obližnjem imanju Ečka, Lukač je 1820. godine podigao i dvorac Kaštel. Lukino Selo najmanje je zasebno naselje na teritoriji Grada Zrenjanina i po poslednjem popisu stanovništva u njemu je živelo 480 stanovnika, u oko 200 domaćinstava, pretežno mađarske nacionalnosti.

Ipak, savet mesne zajednice igra aktivnu ulogu u životu sela i ispunjavanju potreba njegovih stanovnika.

U mestu vlada duh zajedništva, porodična gazdistva šansa za vojvođanska sela
Gradonačelnik Salapura, nakon radnog sastanka i posete poljoprivrednom gazdinstvu Tiri, rekao je da u ovom selu, uprkos njegovoj veličini, postoji energija u mesnoj zajednici i vlada duh zajedništva.

–Ono što je interesantno jeste da ovde nema slobodnih placeva na prodaju, selo je na jako lepoj lokaciji, ima i ozbiljan turistički potencijal, ali je prevashodna delatnost meštana ipak poljoprivreda, povrtarstvo, voćarstvo. U poseti gazdinstvu Tiri videli smo i čuli da se bave proizvodnjom povrća na 10 hektara, da svu robu plasiraju na beogradskoj pijaci i ovakva porodična gazdinstva su, ponavljam, šansa za svako naseljeno mesto – kazao je gradonačelnik i osvrnuo se na realizovane investicije.

–U prethodnom periodu regulisali smo problem divlje deponije na ulazu u selo i pre nekoliko dana završili asfaltiranje glavne ulice, u dužini od 600 metara i vrednosti investicije od preko 3 miliona dinara. Osnovni problemi se i tiču komunalne infrastrukture, bezbednosti u saobraćaju, o čemu smo razgovarali i gde se moraju preduzeti određene radnje u administrativnom smislu i predvideti budžetska sredstva za naredni period – rekao je gradonačelnik Salapura.

Uspešno plasiraju robu na beogradsko tržište

Predsednik Saveta MZ Lukino Selo Jožef Bakoš istakao je odličnu saradnju s lokalnom samoupravom i izrazio zadovoljstvo zbog rešenih problema i razumevanja od strane gradske uprave za potrebe meštana.

–Mnogo nam znači obnovljen put kroz selo i sanirana deponija, koja dugo nije čišćena i proširila se nadomak sela. Pozitivno je što ima doseljavanja u mesto, kupljena je i jedna kuća u okviru podsticaja koje daje država, u koju je doseljena porodica sa više dece i drago nam je što ima znakova da se selo oporavlja – navodi Bakoš.

Šansu za život na selu i porodičnu proizvodnju od koje ostvaruju egzistenciju našli su i Andraš i Nevena Tiri, proizvođači karfiola i brokolija. Nevena Tiri kaže da su unapredili proizvodnju zahvaljujući regresiranoj nabavci mehanizacije i opreme, a robu uspešno plasiraju na beogradsko tržište.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: ilovezrenjanin.com
Foto: Printscreen YouTube / VOŽNJICE

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)