Connect with us

Amerika

FEJSBUK NA UDARU ZBOG MONOPOLIZMA: Čak 40 saveznih država pokreće tužbu protiv Zakerberga!

Published

on

Grupa od najmanje 40 saveznih država predvođenih Njujorkom, već sledeće nedelje podneće tužbu po osnovu monopolizma protiv kompanije Fejsbuk i njenog osnivača i izvršnog direktora Marka Zakerberga, prenosi CNBC pozivajući se na četiri izvora koji su imala uvid u nedavni izveštaj o slučaju.

To će biti druga velika tužba pokrenuta protiv tehno-giganata ove godine, nakon tužbe Ministarstva pravde protiv Google-a u oktobru. Preko 40 država navodno planira da se uključi u tužbu protiv Fejsbuka, rekao je jedan izvor, ne navodeći spisak država.

Kako prenosi Breitbart, vlasti do kraja januara 2021. pripremaju još četiri slučaja usmerena na Google ili Facebook. Tužbe se navodno fokusiraju na to da li su ove mega-korporacije zloupotrebile moć u internet ekonomiji, fokusirajući se pre svega na Guglovu poziciju u industriji pretraživanja i oglašavanja i na dominaciju Fejsbuka na tržištu društvenih medija.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LJUDI DANAŠNJICE TVRDI: “Socijalizam bi Ameriku odveo u siromaštvo”!

GIGANTI RUŠE SVE PRED SOBOM: Amazon i Epl u doba korone uvećali profit na uštrb malih preduzeća!

MARIHUANA PREPORODILA EKONOMIJU SAD: Stari pogoni obnovljeni, a milijarde u kasi! (FOTO)

Obe kompanije porekle su da koriste svoju moć na antikonkurentan način, rekavši da posluju na izuzetno konkurentnim tržištima i da njihove usluge donose korist potrošačima. Uprkos tekućim istragama i tužbama zbog kršenja pravila o monopolizmu i konkurentnosti, Facebook i Google su i dalje u potrazi za kupovinom rivalnih brendova i tehnoloških startupa.

Facebook se u Кongresu suočio sa kritikama i republikanaca i demokrata, kao i predsednika Trampa i demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena. Demokrate tvrde da je gigant društvenih medija previše slobodan u govoru koji dozvoljava na svojoj platformi, dok mnogi republikanci ističu da su na društvenim mrežama često cenzurisani i potisnuti konzervativni glasovi. Facebook tvrdi da ima za cilj da podrži slobodu govora, istovremeno ograničavajući “govor mržnje” i štetan sadržaj.

Izvor: Breitbart
Foto: Mark Zakerberg / Printscreen YouTube / Y Combinator

Advertisement