Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

FEDERALNI SUD NAREDIO: Teksas mora da ukloni barijere za migrante sa reke Rio Grande!

Federalni sudija naredio je Teksasu da ukloni plutajuće barijere sa reke Rio Grande i zabranio državi da gradi nove ili postavlja dodatne bove u reku.

Granične bove su sporne od kada su postavljene po sredini reke Rio Grande koja je glavna ruta prelazaka migranata koji stižu iz Meksika. Postavljanje bova inicira je guverner Teksaka Grega Abota u okviru inicijative za bezbednost granica poznate kao operacija “Usamljena zvezda”.

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Igl Pas gde su granične patrole zabeležile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000, što je ipak manje nego u isto vreme prošle godine.

PROČITAJTE VIŠE:

Ministarstvo pravde tužilo je državu Teksas u julu tvrdeći da su bove postavljene nezakonito. U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u zapadnom okrugu Teksasa, Ministarstvo pravde je navelo da su Teksas i Abot prekršili Zakon o prisvajanju reka i luka tako što su izgradili strukturu u američkim vodama bez dozvole Inženjerskog korpusa vojske Sjedinjenih Država i tražilo zabranu da Teksas izgradi dodatne barijere u reci. Republikanski guverner je u međuvremenu tvrdio da su bove namenjene da odvrate migrante od prelaska iz Meksika.

Sudija Dejvid Alan Ezra naredio je Teksasu da o svom trošku skine barijere do 15. septembra.

Saradnica državnog tužioca Vanita Gupta je u saopštenju nakon naloga rekla da je Ministarstvo pravde “zadovoljno što je sud presudio da je barijera nezakonita i da nepopravljivo šteti diplomatskim odnosima, javnoj bezbednosti, plovidbi i operacijama zvaničnika savezne agencije u i oko reke Rio Grande“.

POVEZANE TEME:

TRAŽI SE ŠERIF VIŠE: Američki gradići ostaju bez policije, mladi potpuno izgubili interesovanje za zaštitu reda!

NAJVEĆA MOGUĆA KAZNA: Bivši vođa “Praud bojsa” osuđen na 22 godine robije zbog nasilja na Kapitolu!

TAKER KARLSON OBJAVIO SENZACIJU: Ovaj muškarac tvrdi da je imao seks sa Barakom Obamom! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

YOU MAY LIKE