Chicago, IL
75°
Sunny
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 5mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 4
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
77°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 64°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 2 years ago

By admin

EVROPSKI ŠAMPIONI: Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju!

Zlatne medalje koje su na Evropskom šampionatu u jermenskom gradu Jerevanu osvojili srpski boks reprezentativci Vahid Abasov i Artjom Agejev zauvek će ostati ispisane u velikoj knjizi istorije srpskog i evropskog boksa.

One su u Srbiju stigle nakon 37 godina i što su prva zlata Starog kontinenta za našu zemlju od kako smo samostalna država. Prvi put na pobedničkom postolju Prvenstva Evrope u konkurenciji seniora u olimpijskom boksu intonirana je himna „Bože pravde“.

Čekanje od 37 godina nagrađeno je sa dva zlata. U jednom danu u razmaku od sat vremena iskovane su dve medalje najsjajnijeg sjaja, čast srpske trobojke odbanili su časno i za ponos naši reprezentativci Abasov i Agejev.

„Zlatni trenutak istorije srpskog boksa. Ispunjeni smo ponosom i radošću, privilegija je i čast doživeti ove momente u karijeri i životu. Srbija je nakon skoro četiri decenije ponovo stala na pobedničko postolje evropskog šampionata u najjačoj muškoj kategoriji. Radili smo puno, svakodnevno, posvećeno, žestoko i sa samo jednim jasnim ciljem do kojeg smo na kraju i došli. Zahvaljujem se svim reprezentativicima na svemu što su pokazali, uradili, na svom trudu, na izgaranju na svakom treningu i meču. Zahvalnost kompletnom stručnom štabu, svako je ogroman deo sebe utkao u ovaj rezultat, kao i Bokserski savez Srbije na čelu sa predsednikom Nenadom Borovačninom. Nalazimo se na krovu Evrope, ali na ovome nećemo stati, idemo dalje u nove pobede i osvajanje novih bokserskih venaca, od svetskih do olimpijskih“ zaključio je selektor muške boks reprezentacije Srbije Milan Piperski.

Šampion Beogradskog pobednika 2021, Abasov je prvi obradovao sve poklonike plemenite veštine u Srbiji. U olimpijskoj kategoriji 63.5 – 67 kg Vahid Abasov u borbi za zlato salvadao je Gruzijca Laša Gurulija koji je novembra 2021. osvojio bronzanu medalju na AIBA Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu. Abasov je bio brži u razmenama, bio kompletno bolji rival, potvrdio klasu i na kraju zasluženo slavio.

“Srbijo ponosni smo i srećni, zlato sija na našim grudima. Srbijo donosimo ti kući zlato. Ovo je istorija za Srbiju i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mom timu i trenerima koji su vredno radili na ovoj zlatnoj medalji. Bila je to dobra borba, ali sam od prvih sekundi osetio da sam danas jači. Idemo dalje, ovo je samo početak, najvažniji zadatak koji sam pred sebe postavio je medalja na Olimpijskim igrama u Parizu za Srbiju“ rekao je nakon intoniranja himne Bože pravde u Jerevanu Vahid Abasov.

Kako je počeo tako je i završio, šampionskim plesom. Imao je taj sudbonosni zadatak da prvi počne misiju u ringu srpske selekcije u Jerevanu, a zatim i da kao poslednji naš predstavnik pokaže svo svoje umeće i omogući da se po drugi put na pobedničkom podijumu nađe Srbija, intonira naša himna i zavijori naša zastava. Srpski poluteškaš Agejev u olimpijskoj kategoriji 75 do 80 kg iskovao je zlato pobedom nad Italijanom Alfredom Kromvelom Komijem koji je tokom cele karijere izgubio samo dva meča. Italijan je Evropski šampion do 22 godine, ali u finalu takmičenja u Jerevanu nije imao rešenja za briljantnog Srbina.

„San je ostvaren, najsjajnije odličje sija na našim grudima. Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju. Vredno smo radili, verovali u sebe, išli korak po korak, strpljivo gradili ovo što je sada tu, čemu se svi radujemo, a to je evropski tron, to je naslov šampiona Starog kontinenta i zlato koje ponosno nosimo u Srbiju“ – zaključio je srpski reprezentativac Artjom Agejev.

Srbiju su na Evropskom prvenstvu u Jerevanu predstavljati: Omer Ametović, Tamir Galanov, Pavel Fjedorov, Vahid Abasov, Sandro Poletan, Almir Memić, Artum Agejev, Vladimir Mirončikov, Sadam Magomedov i Sergej Kalčugin. Od desetke koja je branila bolje naše zemlje u Jermeniji čak sedam borilo se u beogradskoj Areni na Svetskom šampionatu koji je održan 2021. među kojima i osvajač bronzane medalje Vladimir Mirončikov. Ostvareno je 13 pobeda, osvojene su dve zlatne medalje, pet reprezentativaca Srbije boksovalo je u četvrtfinalu.

Na Evropskom prvenstvu u elitnom boksu za muškarce u Jermeniji učestvovalo je 219 boksera iz 39 zemalja i borilo se za ukupno 52 medalje u 13 zvaničnih težinskih kategorija: 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63,5 kg, 67 kg, 71 kg, 75 kg, 80 kg, 86 kg, 92 kg i +92 kg.

U konkurenciji 39 država: Gruzija tri zlata, Srbija dva, osam zemalja po jedno (ARM, BEL, ESP, ENG, FRA, GER, IRL, ITA).

Izvor: Nova.rs Foto: Bokserski Savez Srbije

YOU MAY LIKE