Chicago, IL
79°
Fair
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph S
Humidity: 60%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 6
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
79°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

EVROPSKI PREDLOG ZA KOSOVO NA STOLU: Žozep Borelj pozvao lidere Beograda i Prištine u Brisel!

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je danas, uoči samita EU lidera, izjavio da je za njega prva stvar da danas na samitu informiše lidere o dijalogu između Beograda i Prištine.

On je ponovio da je evropski predlog na stolu i uputio poziv “liderima (Srbije i Kosova i Metohije) da dođu u Brisel, uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali ovaj predlog”.

“Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Srbije i Kosova. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad”, naglasio je Borelj.

Na njegovo insistiranje dijalog između Beograda i Prištine stigao je na dnevni red današnjeg samita i očekuje da će lideri, u svojim zaključcima, pozvati obe strane da ubrzaju svoju evropsku perspektivu time što će da sprovedu obaveze iz dijaloga.

PROČITAJTE VIŠE:

Što se tiče Ukrajine, Borelj kaže da je siguran da će rezultat današnje debate lidera biti veća podrška Ukrajini, “pružanje više naoružanja, više vojne podrške, više finansijske podrške u kako bi Ukrajina bila u stanju da se odupre ruskoj agresiji”.

Na samitu će biti reči i o migracijama, a neke zemlje traže da se izgrade zidovi spoljnim granicama Unije.

Za Borelja “tvrđava Evropa nije rešenje, a migracije su stare koliko i čovečanstvo”.

“Problem nije u smanjivanju migracije, već u upravljanju. Upravljati na ljudski način, pre svega. To je važan deo naše spoljne politike. Sve više i više, migracije su u srži naših odnosa sa mnogim zemljama širom sveta, sa našim partnerima. I mi moramo da radimo sa njima i da se pozabavimo osnovnim uzrocima migracije i da im se upravlja. Možemo da tražimo od ljudi da vrate iregularne migrante, ali moramo da ponudimo načine regularne migracije. Jer su Evropi potrebni migranti. a to je i način da se bolje nosimo sa našim partnerima širom sveta”, naglasio je Borelj.

Borelj je najavio da će se na samitu razgovarati i o zemljotresu u Turskoj i Siriji.
“To je velika tragedija. Evropljani su potpuno mobilisani. Šalju svu opremu za spasavanje, medicinsku pomoć, kako bi pokušali da podrže Tursku i Siriju u ovoj situaciji”, rekao je on.

POVEZANE TEME:

SRBI U ORAHOVCU OČISTILI MURAL NOVAKA ĐOKOVIĆA: “Nismo dozvolili da slika našeg šampiona bude prefarbana!”

LAJČAK POTVRDIO: Kosovo načelno prihvatilo predlog EU za normalizaciju odnosa!

NEMA KRAJA IŽIVLJAVANJU: Podneta krivična prijava protiv srpskog mladića kojeg su napali Albanci!

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Instagram @eudiplomacy

YOU MAY LIKE