Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph E
Humidity: 68%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 2
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
68/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ESKOBAR I LAJČAK O SITUACIJI NA KOSOVU: Dijalog jedini način da ceo region napreduje!

Veoma sam zabrinut jer aktuelna situacija na severu Kosova ima potencijal da postane regionalni konflikt, rekao je danas specijalni izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.

Na pitanje da postoji rok za puštanje kosovskih specijalaca koji su prošle nedelje uhapšeni na teritoriji Srbije, on je odgovorio da bi to trebalo da se desi “odmah”.

-Bilo da su kidnapovani ili se slučajno našli na teritoriji Srbije – rekao je Eskobar.

Rekao je da su SAD podržale izbore na severu i priznale rezultate izbora i legitimitet gradonačelnika, ali i naveo da kosovska vlada ne može silom da zauzima opštinske zgrade. Ohrabrio je strane da ne povećavaju tenzije.

-Oni treba da prihvate evropski sporazum. Prihvatili su plan, drugog izbora nema. Međunarodna zajednica je ujedinjena u ovom pravcu – rekao je Eskobar.

On je, zajedno da specijalnom izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, održao javnu diskusiju u Atlantskom savetu o situaciji na severu Kosova i mogućim rešenjima za aktuelnu krizu.

-Spremni smo da približimo Kosovu EU i NATO, da Srbiji donesemo još investicija. Nudimo partnerstvo. Nadam se da će lideri shvatiti da je dijalog jedini način da ceo region napreduje. Mi nudimo partnerstvo, ako nemamo osnovnu koordinaciju neće biti toga – rekao je Eskobar, odgovarajući na pitanje o posledicama sa kojima bi obe strane mogle da se suoče ako ne bude poboljšanja odnosa.

Upitan da li je Srbija blizu priznanju Kosova, rekao da ne zna, ali da je “upoznat sa sporazumima u kojima stoji normalizacija odnosa”.

PROČITAJTE VIŠE:

ODGOVOR NA HAPŠENJE SRBA: Kamiondžije blokirale put ka Kosovskoj Mitrovici, mirni protesti na severu KiM!

“NJEGOVA JEDINA KRIVICA ŠTO JE SRBIN KOJI NE ŽELI DA ODE SA KOSOVA”: Reči sestre uhapšenog zdravstvenog radnika odjekuju Kosovom!

“VI ZNATE, ZNA BOG, ALI ZNAJU I ONI”: Potresan govor majke uhapšenog Srbina na Kosovu!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Twitter @MiroslavLajcek

YOU MAY LIKE