Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 13:04

By admin

ER SRBIJA NA POTEZU: Kanada odobrila let za Toronto, čeka se srpska kompanija!

Кanadski ambasador u Srbiji Žil Norman saopštio je da su ispunjeni svi administrativni uslovi za otvaranje letova između Beograda i Toronta i da je sada na Er Srbiji da odluči da li će pokrenuti transatlantsku uslugu.

“U maju 2018. godine, Кanada i Srbija potpisale su Sporazum o vazdušnom saobraćaju kao deo tekućeg procesa sticanja potrebnih dozvola za omogućavanje direktnih letova kompanije Air Serbia između Beograda i Toronta. Ambasada Кanade podržala je napore srpskog nacionalnog avio-prevoznika u dobijanju ovih dozvola, ali odluku o daljem razvoju donosi Air Serbia. Uvođenje direktnog leta između Кanade i Srbije bi pozdravili velika srpska i regionalna dijaspora u Кanadi, kao i preduzeća iz obe zemlje, jer bi podstakao dalje širenje rastućih ekonomskih veza između dve nacije”, rekao je Norman.

“Svakako u području južnog Ontarija oko Toronta postoji velika srpska dijaspora. Nemamo tačne brojke, ali to je preko 100.000 ljudi. Dakle, vrlo je živahno i ekonomski aktivno. Bila bi to dobra ruta. Sada sledi poslovna odluka koju oni [Air Serbia] moraju doneti ako žele da idu tim putem. Pretpostavljam da u doba kovida imaju puno prilika, ali i puno izazova, ali sa stanovišta ambasade, bili bismo im velika podrške. Dijaspora je vrlo aktivna, a letovi bi olakšali komercijalne i međuljudske veze između naše dve zemlje”, dodao je ambasador govoreći na Samitu o vazduhoplovstvu jugoistočne Evrope.

Ranije ovog meseca, izvršni direktor Air Serbia Dankan Nejsmit rekao je da prevoznik nastavlja da razmatra opcije za proširenje svoje mreže dugog prevoza, ali glavni fokus je povratak u normalu nakon prekida na celom tržištu izazvanog pandemijom koronavirusa.

“Naš najveći fokus u ovoj fazi je vraćanje na neku vrstu normalnosti. Nastavljamo da gledamo destinacije na duge staze. Gledamo i Кinu, SAD i Кanadu. U ovom trenutku računamo na normalnost, ali uvek tražimo mogućnosti da proširimo duge letove”.

Кanada je jedno od najvećih nezasluženih tržišta beogradskog aerodroma Nikola Tesla, sa 61.232 indirektna putnika koji su putovali na toj liniji, sa po jednom kartom u 2019. godini, na osnovu podataka OAG. Letovi između Beograda i Toronta bili su najprometniji gradski par između dve zemlje. 2019. godine Toronto je bio treća najprometnija neobezbeđena ruta posle Šangaja i Pekinga, kao i najprometnija u Severnoj Americi. Ukupno je između dva grada putovalo 40.856 putnika.

Većina putnika letela je u kombinaciji sa Air Canada i Air Serbia, a putnici su ih prevozili do nekoliko evropskih tačaka kao što su London , Amsterdam i Cirih, a zatim su nastavili putovanje kanadskim nacionalnim prevoznikom. Pratili su ih LOT Polish Airlines, Lufthansa i Air France. Najpopularniji aerodrom za prevoz do Toronta i iz njega bio je Varšava sa oko 19% putnika.

Izvor: Ex Yu Aviation
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!