Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

EPILOG CEPANJA SRPSKIH ZASTAVA U ČIKAGU: Direktorka se izvinila srpskoj deci, dvoje učenika Albanaca i jedan Bošnjak kažnjeni!

Nakon incidenta koji se dogodio prošle nedelje, kada su srpske zastave pocepane i pobacane po hodnicima srednje škole “Niles West” u predgrađu Čikaga, tokom trajanja manifestacije “Internacionalni vikend”, direktorka škole Karen Riter održala je sastanak sa roditeljima srpske dece, nakon koga se lično izvinila članovima srednjoškolskog “Srpskog kluba”.

Podsećamo, u prvi mah nepoznati počinioci uništili su zid koji su srpskim simbolima ukrasili srednjoškolci, članovi “Srpskog kluba” u pomenutoj školi. Incident se ponovio i narednog dana, da bi nakon protesta naših učenika, njihovih roditelja, kao i naših profesora koji rade u školi, na video snimcima sigurnosnih kamera otkriveno da su počinioci dvoje albanskih i jedan bošnjački student.

Srbi su zahtevali da škola hitno reaguje, što se nije desilo, ali je na njihovo insistiranje zakazan sastanak sa direktorkom, koji se u međuvremenu i desio.

-Sastanak je bio veoma napet. Škola ni njeni organi se u prvi mah nisu potrudili da uđu u srž problema, da uoče da ono što se desilo nije tek običan vandalizam, već incident koji u pozadini ima etničku i versku mržnju. Međutim, posle dužeg razgovora, direktorka i njeni saradnici su razumeli poentu priče. Rečeno nam je da su ta deca su kažnjena “severely” (značajno), ali nismo uspeli da saznamo tačno na koliko su suspendovani, kaže jedan od roditelja srpskih đaka koji je prisustvovala sastanku.

NACIONALNA MRŽNJA KAO POZADINA INCIDENTA: Pocepane i pobacane srpske zastave u Niles West High School

Nadamo se da će svi, a naročito roditelji albanske dece i bošnjačkog srednjkoškolca, naučiti lekciju posle ovog incidenta

Da je sastanak, ali i medijski pritisak Serbian Timesa, imao efekta, svedoči i činjenica da se direktorka škole već sledećeg dana lično izvinila okupljenoj deci iz “Srpskog kluba”, pohvalila ih zbog primernog ponašanju posle incidenta (jer nisu ulazila u sukobe sa počiniocima), a tom prilikom pročitan je i članak našeg portala Serbian Times.

-Očekujemo još da pošalje email u kome će poručiti da u Niles West High School nacionalnoj mržnji nema mesta, da javno pohvali našu decu koja su istrpela tu mržnju i reagovala kako treba. Važno nam je da cela školska zajednica, profesori, roditelji, svi zaposleni saznaju da se incident dogodio i da škola to osuđuje i insistiraćemo na tome. Roditeljima je direktorka rekla i da je dobila zahtev da odgovori na pitanja redakciji Serbian Timesa i mislimo da je i taj medijski pritisak takođe urodio plodom. Nadam se da će se u narednih dan, dva desiti ono što očekujemo, ističe naš sagovornik.

Serbian Times će, kao i do sada, nastaviti da prati dešavanja u ovoj srednjoj školi, sa nadom da će svi, a naročito roditelji albanske dece i bošnjačkog srednjkoškolca, naučiti lekciju posle ovog incidenta.

Direktorka škole Karen Riter, inače, još uvek nije odgovorila na naša pitanja, pa ćemo je podsetiti da to uradi.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva, Niles West High School

YOU MAY LIKE