Chicago
12°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 9mph W
Humidity: 43%
Pressure: 30.42"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/9°F

Published 23:28

By Antonije Kovačević

EPIDEMIOLOŠKI RAZLOZI? Patrijarh Porfirije otkazao posetu Americi

Srpska dijaspora u Čikagu i celoj Americi sa velikim je nestrpljenjem očekivala najavljeni dolazak patrijarha srpskog Porfirija planiran za 12.oktobar, ali do njega na žalost neće doći. Kako Serbian Times saznaje iz izvora bliskih SPC, patrijarh je jutros obavestio vladike Longina, Irineja i Maksima da otkazao svoj dolazak.

Prema prvim informacijama, razlozi za otkazivanje su epidemiološke prirode, iako to nigde nije zvanično potvrđeno.

– Patrijarh je tokom planirane posete trebao da ima više sastanaka sa velikodostojnicima naše, ali i drugih crkava u Americi, poput grčke i ruske, a komplikovane procedure su svakako jedan od razloga da se ova poseta odloži za neka bolja vremena, kaže naš izvor iz Srpske pravioslavne crkve.

Nezvanično se, međutim, saznaje, da postoje i drugi problemi zbog kojih je patrijarh na kraju odlučio da ostane u Srbiji.

Pored svečanih razloga, koji su trebali da budu u prvom planu posete – proslave stogodišnjice osnivanja američko-kanadske eparhije Srpske pravoslavne crkve i susreta sa vladikama i sveštenicima – Njegova svetost bi iza kulisa morala da rešava i neke od problema o kojima se manje ili uopšte ne govori u javnosti.

Svakako najvažnija je istraga navodnih finansijskih malverzacija u Istočnoameričkoj eparhiji SPC, u kojoj već nekoliko godina, sa malim prekidima, bukti sukob između vladike Irineja s jedne, i vernika sa druge strane.

Sukob je nastao pre nekoliko godina, posle paljevine hrama Svetog Save u Njujorku, koji se usled požara urušio na Vaskrs 2016. godine. Velika većina parohijana, predvođena prošle godine izabranim Odborom, koji vladika odbija da imenuje, sumnjaju da su ljudi bliski vladici, kojima je povereno renoviranje crkve, zloupotrebili novčana sredstva dobijena od osiguranja i donacija, pa je tako do sada, umesto prvobitno planiranih 3,6 miliona dolara, na obnovu do sada potrošeno više od 8 miliona.

Piše: A.Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!