Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

EPIDEMIJA USAMLJENOSTI HARA AMERIKOM: Rekordan broj 40-godišnjaka nikada nije bio u braku!

Čak četvrtina građana Sjedinjenih Američkih država koji imaju 40 ili više godina nikada nije stupilo u brak, pokazao je nedavno objavljeni izveštaj Istraživačkog centra Pju.

Pregledom podataka američkog Biroa za popis stanovništva iz 2021. godine utvrđeno je da četvrtina četrdesetogodišnjaka u Sjedinjenim Državama nikada nije bila u braku, objavio je Istraživački centar Pju.

Rezultati su pokazali „značajno povećanje“ u odnosu na 20 odsto neoženjenih i neudatih četrdesetogodišnjaka po podacima iz 2010.

Izveštaj Pjua je otkrio da je veća verovatnoća da sretnete neoženjenog četrdesetogodišnjaka, nego neudatu četrdesetogodišnjakinju.

Takođe, istraživanje je pokazalo da ljudi tog uzrasta koji nisu stupili u brak uglavnom imaju minimum završene osnovne studije i da ih ima znatno više nego onih sa nižim nivoom obrazovanja.

Nalazi, koji ukazuju promenu u stavovima Amerikanaca o važnosti vezivanja, uveliko se razlikuju od statistike objavljene pre nekoliko decenija. Godine 1980. samo šest odsto četrdesetogodišnjaka se nikada nije venčavalo, izvestio je Pju.

Istraživački centar je sproveo analizu kako bi pregledali kako se promenila stopa stupanja u brak među četrdesetogodišnjacima u SAD od 1850. do 2021. godine.

Nalazi su otkrili rastući trend odlaganja braka ili potpunog odustajanja od njega među ljudima rođenim tokom ili nakon šezdesetih, navodi se u izveštaju.

„U svim prethodnim generacijama odraslih Amerikanaca, manje od jedan od pet odraslih nije pokušalo da stupi u brak do 40. godine“, navodi Ričard Fraj, istraživač Pjua u izjavi za Si-En-En.

PROČITAJTE VIŠE:

Novi izveštaj je pažnju usmerio na ovu starosnu kategoriju kako bi osvetlili činjenicu da odrasli imaju tendenciju da „svode životne račune na početku nove decenije života“, dodaje Fraj.

„Očigledno da je ovo stanovište pomalo zastarelo i menja se, ali plodnost i brak su donekle povezani“, napominje. „Neke žene možda žele da imaju decu u kontekstu braka. Pošto plodnost opada nakon 40. godine, to bi bilo prikladno doba za stupanje u brak.“

Otprilike jedan od četiri četrdesetogodišnjaka koji nisu bili u braku 2001. godine, stalo je pred matičara do 60. rođendana, izveštava Pju.

Ako se obrazac nastavi, Istraživački centar predviđa da će se „sličan udeo“ četrdesetogodišnjaka koji nikada nisu bili u braku takođe venčati u narednim godinama.

„Mi smo na novoj teritoriji, da tako kažem, i pratimo kako napreduju današnji četrdesetogodišnjaci dok istražuju nove načine partnerskih odnosa“, ističe Fraj.

Izveštaj Nacionalnog projekta o braku Univerziteta u Virdžiniji iz 2022. pokazuje da se srednja starost pri stupanju u brak u poslednjih 50 godina, „sa 23 godine u 1970. popela na oko 30 u 2021. za muškarce, i sa 21 godine u 1970. na 28 godina u 2021. za žene.“

Ali kasnije stupanje u brak ne mora nužno da znači bolji brak: 81% muževa koji su se ranije venčali reklo je da su zadovoljni u svojim brakovima, u poređenju sa 71% onih koji su se venčali kasnije, navodi se u izvještaju. Među ženama je bilo sličnih rezultata, ali sa manjom razlikom – 73% ranije udatih žena bilo je zadovoljno, u poređenju sa 70% kasnije udatih žena, navodi se u izveštaju.

POVEZANE TEME:

INTERVJU, MIŠA RONIN: Ukinite odmah sve rijalitije, sklonite starlete i eks krimose sa TV ako želite da imate normalnu decu! (VIDEO)

INTERVJU, DUŠAN BLAGOJEVIĆ: Kako sačuvati pamet i dušu u lažnom svetu društvenih mreža!(VIDEO)

AMERIKA SLAVI DAN NEZAVISNOSTI: Evo zašto je 4. jul toliko važan za istoriju SAD!

Izvor: RTS
Foto: MidJourney prompt by Serbian Times

YOU MAY LIKE