Chicago
70°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 80%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

EPIDEMIJA FEMICIDA U SAD: Svakog dana tri žene stradaju nasilnom smrću, a broj žrtava ne prestaje da raste!

​Podaci pokazuju da više od 90 odsto njih usmrti muškarac kojeg su poznavale, a više od 60 odsto upravo onaj sa kojim su bile u emotivnoj vezi…

Srpkinja Ana Volš jedna je od više hiljada žena koje svake godine stradaju kao žrtve femicida u Sjedinjenim Američkim Državama. Za smrt Volšove, koja je, kako se veruje ubijena u novogodišnjoj noći u kući u kojoj je živela u predgrađu Bostona, optužen je njen muž, Amerikanac Brajan Volš. On je, prema optužnici, telo nesrećne žene nakon smrti raskomadao u pokušaju da uništi dokaze.

Amerikanci misle da je femicid, odnosno rodno zasnovano nasilje nad ženama, pretežno problem ekonomski slabije razvijenih zemalja. Ipak, činjenice govore sasvim suprotno – od ukupnog broja ubijenih žena u svim visoko razvijenim državama, u SAD strada 70 odsto. Na globalnom nivou, SAD je 34. država u svetu po broju ubistava žena. Na svakih milion žena u toj državi, 26 budu ubijene godišnje, a svakoga dana širom Amerike trojica muškaraca ubiju svoje bivše ili sadašnje partnerke.

Prošlog leta, ubistvo Asje Džonson uznemirilo je čitav Njujork. Asja je imala 20 godina, a ubijena je na Aper Ist Sajdu dok je šetala svoju tromesečnu bebu. Posle nekoliko dana policija je uhapsila oca Asjinog deteta, koji je ovu devojku maltretirao dok je bila trudna, a sa pretnjama i proganjanjem je nastavio i nakon što je rodila dete.

Kao Asja, i većina drugih žena koje postanu žrtve zločina stradaju od ruke muškarca koga poznaju, najčešće partnera. Podaci pokazuju da više od 90 odsto žena ubije muškarac kojeg su poznavale, a više od 60 odsto upravo onaj sa kojim su bile u emotivnoj vezi.

PROČITAJTE VIŠE:

Kao i u drugim delovima sveta, i u Americi muškarci ubijaju žene zato što su – žene. Veza između pola i zločina u SAD postaje očigledna kada se pogleda šta brojevi govore o ubistvima muškaraca. Daleko su veće šanse da nekog muškarca ubije stranac, nego žena. Samo deset odsto pripadnica lepšeg pola postanu žrtve neznanca. Iako se dešava i da žena ubije muža ili partnera, na ovaj način umre svega pet odsto muškaraca koji stradaju nasilnom smrću. I gotovo uvek se to dogodi u samoodbrani.

Femicidi su, u odnosu na druga ubistva, daleko nasilniji zločini. Mnogo je manja verovatnoća da će žena biti pogođena hicem iz vatrenog oružja, a znatno veća da će biti prebijena, izbodena ili zadavljena. U Americi su u posebnom riziku tamnopute žene. One su žrtve ubistva tri puta češće, a dobijaju daleko manju pažnju javnosti i medija.

U velikom riziku u Americi su i transrodne žene. Jedno istraživanje je pokazalo da je 2021. godina bila najsmrtonosnija za sve transrodne osobe, a 96 odsto tih žrtava bile su žene. Njihovi zlostavljači prete da će ih razotkriti, govore im da nisu prave žene, uskraćuju im hormonsku terapiju i lekove, prete im policijom. Kao i sve žene, i transrodne često finansijski zavise od svog zlostavljača i nemaju podršku porodice.

U SAD raste broj ubijenih žena. Problem u toj zemlji predstavlja i dostupnost oružja, a podaci pokazuju da devet od deset ženskih žrtava zločina počinjenih vatrenim oružjem u razvijenim zemljama strada upravo u Americi. Faktor rizika povećan je znatno za one koje su se i ranije našle na udaru nasilnika, kao i žrtve seksualnog nasilja i proganjanja.

Prepoznati rane znake rizika ključna je stvar da bi se sprečio femicid. Ipak, istraživanja pokazuju da i američko pravosuđe, ali i policija često pokazuju inertnost i ignorišu rana upozorenja koja ukazuju na porodično ili partnersko nasilje.

POVEZANE TEME:

FEDERALNI SUD NAREDIO: Teksas mora da ukloni barijere za migrante sa reke Rio Grande!

TRAŽI SE ŠERIF VIŠE: Američki gradići ostaju bez policije, mladi potpuno izgubili interesovanje za zaštitu reda!

TAKER KARLSON OBJAVIO SENZACIJU: Ovaj muškarac tvrdi da je imao seks sa Barakom Obamom! (VIDEO)

Izvor: Politika
Foto: MidJourney prompt by Serbian Times

YOU MAY LIKE