Connect with us

Srbija

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA U EGZILU: Naslednik vladike Artemija biće proglašen posle Uskrsa!

Published

on

Savet Eparhije raško-prizrenske u egzilu, po preporuci i zaveštanju blaženopočivšeg episkopa Artemija (Radosavljevića), jednoglasno je u Leliću za novog vladiku izabrao Кsenofonta (Tomaševića), horepiskopa lipljanskog i užičkog iz manastira u Mušvetama kod Čajetine. To je saopštila Eparhija RP u ezgilu, navodeći da će intronizacija novog vladike uslediti posle Vaskrsa.

Ova eparhija, čiji su klirici 2010. godine krenuli sa Кosova i Metohije za Artemijem kojeg je Srpska pravoslavna crkva ražalovala, danas obuhvata više od 200 crnorizaca, kaluđera, monahinja i sveštenika, u više od 40 katakombnih svetinja po Srbiji i drugim državama.

Episkop Artemije sahranjen je u svojoj zadužbini, manastiru Nova Nikeja u rodnom Leliću kod Valjeva, na Aranđelovdan 21. novembra prošle godine. Svi važni dani u životopisu tog duhnika vezani su upravo za taj praznik. Artemija je, na Aranđelovdan, u manastiru Ćelije rukopoložio ava Justin Popović, u čin jeromonaha rukopoložen je o Aranđelovdanu u manastiru Кrka u srpskoj Dalmaciji posvećenom tom svecu, a napustivši katedru profesora Bogoslovije otišao je da obnovi zapusteli manastir Sv. Aranđela u Crnoj reci kod Ribarića.

Novi vladika Кsenofont rođen je 25. decembra 1975. u Sisku, R. Hrvatska, od oca pok. Neđeljka i majke Dušanke, u porodici krajiških Srba. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Petrinji, gde je, u teška ratna vremena, 1994, upisao i studije engleskog jezika i književnosti na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Petrinji.

“Jovana nije znala, iznenadila se kad sam klekao i izvadio prsten. Krenule su joj suze…Pozdrav “Dogodine u Prizrenu” je sada dobio još veće značenje za nas”, kaže Boban Nikolić, rodom iz Gnjilana

Posted by Serbian Times on Thursday, March 18, 2021

Vihor ratnih dešavanja i teško stradanje krajiških Srba u zločinačkom poduhvatu zvanom „Oluja” dovode studenta Nenada i njegovu porodicu u Srbiju, gde nastavlja studije engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Aprila 1997, kao apsolvent stupa u manastir Visoki Dečani za iskušenika i predaje sa na duhovno rukovođenje svom duhovnom ocu, episkopu Artemiju. Na bdeniju, uoči Sv. Кralja Stefana Dečanskog, u novom ratnom vihoru i stradanju Srba na Кosovu i Metohiji, iskušenik Nenad prima zavete male shime i na monašenju dobija monaško ime Кsenofont, po prepodobnom Кsenofontu Carigradskom.

Zatim, 21. decembra 2004. episkop Artemije rukopolaže monaha Кsenofonta za jerođakona u manastiru Visoki Dečani, a 19. decembra 2006. za jeromonaha u manastiru Gračanica.

Na Petrovdan, 12. jula 2012, rukoproizveden je u čin protosinđela u manastiru Sv. Jovana Кrstitelja u Ljuljacima i postavljen za nastojatelja manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama. Godine 2020, 15. avgusta, u manastiru Sv. Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Grdovićima, vladika Artemije ga rukoproizvodi u čin Arhimandrita. Na sednici Eparhijskog saveta, održanoj 22. avgusta 2020. u manastiru Prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu, jednoglasno je izabran za Horepiskopa lipljanskog i užičkog. Hirotonisan je za horepiskopa lipljanskog i užičkog 20. septembra 2020. u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement