Connect with us

Srbija

EMOTIVNO I TRADICIONALNO: Danju čuva ovce i koze, a noću svira izvornu muziku!

Published

on

„Kad bi se tradicija Srbije spojila u jednom čoveku, to bi sigurno bio Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada. Na obroncima Stare planine uzgaja oko 60 belometohijske pramenke – bardoke ovce i 150 alpina koza, ima čak i dve lame! Stada mu čuvaju psi, takođe autohtone rase šarplaninac, pulin i karakačanski pas. Preko dana neguje svoja stada, muze i prerađuje mleko, a uveče svira na kavalu – duvačkom instrumentu u poznatoj grupi tradicionalne izvorne muzike „Snežana Spasić i Naissa“.

„Ja kažem da među prijateljima imam muzičare i farmere; muzičari zovu do 1 noću, a farmeri od 5 ujutru, malo ima spavanja. Život na Staroj planini je za stočarstvo izuzetno pogodan, posebno taj ekstenzivni način stočarstva. Glavni problem je nedostatak ljudi, kao i svuda. Zbog sve veće pojave grabljivica; šakala, medveda, vukova, jako je teško postaviti negde električni pastir, bez adekvatnih pasa da zaštite stado“, kaže Vasov.

Umatičena grla uglavnom izvodi na ispašu.

Inače stočar iz Dimitrovgrada je vetrinar po struci i međunarodni kinološki sudija za stare pastirske rase, za koje kaže da je važnija osobina odnos sa stadom, vlasnikom, divljim životinjama od eksterijera psa. Za svoju farmu proizvodi stočnu hranu na 40 ha, a ispaša je najčešći način ishrane. Od umatičenog stada i ovaca i koza, do ove godine prerađivao je mleko u sir visokog kvaliteta, a od ove jedan deo daje mlekari.

MUZIČAR I KINOLOG: Dve Aleksandrove ljubavi, izvorna muzika i tradicionalne rase životinja

„S obzirom da nemamo dovoljno radne snage, morali smo da smanjimo proizvodnju sira, da nemamo nikakvih rezervi, a interesovanje za kozarstvo splašnjava. Dosta toga sam prodao kao priplodni materijal, samo neki viškovi koji su muška grla ili ne odgovaju standardu, idu za meso. Moj plan je da popravim kvalitet stada, posle ćemo malo drugačije. Postoje tržište za starija grla, kao što je u okolini Pirota proizvodnja peglane kobasice, upravo od ovčijeg i kozijeg mesa, ali to je opet skromnih razmena.“

PROČITAJTE JOŠ:

NEVIDLJIVI HEROJ: Tomo je izgubio sve u zemljotresu, ali je iz porušene štale spasio svog Zekana!

NIJE LAKO ALI VREDI: Prodali su sve u Dubaiju da bi se doselili na Zlatibor!

USAMLJENI ČUVAR TRADICIJE: Stari vodenički točak se u ovom selu i dalje okreće! (FOTO)

Stočarstvo i muzika nadopunjuju se finansijski i emotivno.

Vasov napominje da iako prima subvencije za sva svoja umatičena grla i ‘lepo proda’ svoj proizvod, godinu završi u pozitivnoj nuli, ali je njegova proizvodnja više način života, nego biznis. Zato budžet nadopunjuje sviranjem.

„Nekad muzika ni ne donosi zaradu, a nekad zadovoljstvo i obrnuto, ali uspeju da mi napune baterije, jer su i stočarstvo kojim se bavim i muzika tradicionalnog tipa. Takođe, nadopunjuju se i finansijski i emotivno“, kaže Aleksandar Vasov sa Stare Planine.

Izvor: Bolja Zemlja Foto: S.Đorđević-Milošević

Advertisement