Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

EMINA IMA SAMO 16 GODINA: Trenira bikove, vozi traktor i takmiči se u koridi! (VIDEO)

U ruralnim područjima odrastanje sa sobom nosi niz poslova sa kojima se mladi u gradu nikada, ili izuzetno retko susreću. Logično je da se u takvim specifičnim uslovima stvore neke neobične navike i zanimanja.

Jedna priča o takvom odrastanju dolazi iz Bugojna a glavni akter je Emina Ćatić (16) čija su najveća ljubav bikovi i koride.

Naime, Emina je najmlađa vlasnica i kondicioni trener bikova u Bosni i Hercegovini. U svojoj štali ima 6 bikova. Ona je prvi razred srednje škole, i pored ljubavi prema bikovima, Emina pomaže i svojoj porodici oko poljoprivrede.

Emina je za jutjub kanalu Tatabrada.tv predstavila svoja tri bika od kojih joj je, kako kaže najdraži Roni, kojeg je od malena prvog zavolela. A ljubav prema bikovima, još od malih nogu usadili su joj roditelji, koji su još davno počeli držati bikove, te njoj nije bilo teško da i sama počne brinuti o njima.

– Prvi put kad sam ušla u štalu i počela obavljati te poslove, bila sam četvrti razred osnovne, imali smo tada jednog starog bika, imao je možda 850 kila, ali znao je svakog malo ubosti. A ja sam ga jednom sama izvela, i meni ništa nije hteo uraditi, ja sam ga trenirala, vodala… – kaže Emina objašnjavajući da od malena nije imala strah pored tako velikih životinja.

To je upravo i bio razlog zašto je otac kupio bika samo za nju, jer je kako kaže uvideo da ona zna sa njima. Tako da je ubrzo nakon toga počela sa treninzima zajedno sa njima, kako bi kasnije sa ocem počela odlaziti po koridama.

– Prvi nastup je bio onako u druženju u Bajrinoj areni u Donjem Vakufu. Od tada se prava ljubav prema borbama i pojavila, drugi su me podržavali i eto – kaže Emina koja priznaje da je bilo i pobeda ali i poraza, ali ne brine, tek je krenula u taj sport pa se nada da će imati uspeha u daljim borbama.

Emina je ispričala i jednu zanimljivu činjenicu – da među volovima ima jedan od kojeg njen otac ima najveći strah.

– Ima tu jedan vo, od kojeg se moj otac boji, a ja recimo ne. Tako da stalno ga ja izvodim. Mada ima jedan koji mu je i omiljen, Jelenko, on je star. Ali ga otac voli zato što nikad nije poleteo na njega, ima velike rogove milina, ali je uvek fin. Baš uvek kaže kada bi mu neko došao i ponudio punu vreću para za njega, on ga ne bi prodao – objašnjava ova 16-godišnjakinja koja smatra da se njena hrabrost da bude pored ovako velikih životinja, verovatno sama od sebe došla.

Što se tiče same primpreme bikova za borbu Emina kaže da se neke stvari imaju primat nad drugima:

– Najglavnija je ishrana. A onda dolaze i treninzi. Na primer svaki drugi dan ili treći uvodi se trening, a kada se ugovori borba, onda svako jutro ili noć treniramo. Ja sam odbrala tako kad dođem iz škole, predveče, odem jedno dva sata svaki drugi dan i sa njim treniram – objašnjava ova devojka i dodaje da se i oko krava, telad i svih životinja ima posla, pa i tu pomaže roditeljima.

Na pitanje, kako reaguje njena okolina na njen sport, Emina kaže da su reakcije različite:

– Na primer, moji vršnjaci u školi, njima je to smešno. Oni provode vreme na društvenim mrežama. Ja to toliko ne volim. Više vremena provedem oko volova. Dok njih ne rešim, ne namirim, nema interneta. Nek oni meni nisu gladni, a internet može i da čeka – kaže kroz smeh Emina koja priznaje da ima jedna vršnjakinja koja se bavi istim sportom, tako da se one dve međusobno dopunjuju.

Takođe iako ima samo 16 godina Emina vozi i traktor, priprema hranu za svoje ljubimce i pored svega toga uspeva da bude uspešna u školi. Za momke kaže da je se ne plaše jer ima tako jake životinje, jer su uglavnom iz istog sveta, tako da su im intresi slični.

Emina u ovom svom sportu najviše uci od starih kordaša, jer nešto mlađi kordaši kaže da su se više okrenuli nekim promocijama samih bikova i da se slabo od njih šta može naučiti. – Nema tih para što će zameniti ljubav prema bikovima, kakvi automobili, kakvi milioni – kaže Emina iskreno.

PROČITAJTE VIŠE:

DOKTORKA METODIKE SPOJILA NAUKU I KULINARSTVO: Oživljava bakine recepte iz 19. veka i stvara magiju! (FOTO)

MLADI FRANCUZ PUTUJE BICIKLOM PO EVROPI: Zaustavio se u Kikindi, a za Srbiju kaže da je prelepa! (VIDEO)

IZ OVOG SELA MLADI NE ODLAZE: Dalibor je preokrenuo migracije iz sela ka gradu, a evo i kako! (FOTO)

Izvor: Luftika
Foto: Printsreen Youtube/ Tatabrada.tv

YOU MAY LIKE