Chicago, IL
28°
Cloudy / Wind
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 23mph N
Humidity: 74%
Pressure: 29.95"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SunMonTueWedThu
57°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F
48°F / 34°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

MEDICINSKA PREVARA VEKA: Najmlađa milijarderka na svetu osuđena na 11 godina zatvora!

Najmlađa milijarderka na svetu, Elizabet Holms, osuđena je na 11 godina zatvora. Kako piše BBC, očekuje se da će se Holms, koja je trudna, žaliti na kaznu koji je odredio kalifornijski sud.

Pre nego joj je sudija izrekao kaznu ona se obratila svima i u suzama rekla da se izvinjava investitorima i pacijentima te da žali zbog svojih neuspeha. Rekla je i da oseća duboku bol zbog svih ljudi koje je izneverila. Sudac joj je na to rekao kako je neuspjeh normalan, ali da prevara nije, te je poručio kako je ovaj slučaj upozorenje za druge direktore iz Silicijumske doline.

Holms bi trebala početi služiti kaznu 27. aprila.

Osnivačica Theranosa, razvojne kompanije koja je obećavala da će uvesti revoluciju u pretrage krvi u januaru je proglašena krivom za prevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila.

Elizabet Holms “zaslepljena ambicijom (…) proneverila je stotine miliona dolara nekoliko desetina investitora ” i “dovela pacijente u opasnost”, rekla je tužiteljka Stefani Hinds prekorivši propalu preduzetnicu da je neodgovorna.

Holms nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora za neuspeh u svom “ambicioznom projektu”, uzvratili su njeni advokati.

Elizabeh Holms je osnovala Theranos 2003. kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.

Famozn mašina nikad nije proradio

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspela je u nekoliko godina zadobiti poverenje i novac velikih investitora, privučenih preduzetnošću mlade žene, retke u muškom svetu kalifornijskih inženjera.

Kada je firma bila na vrhuncu, njena je vrednost bila procenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holms, većinske deoničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbs, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dete Holms se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i delotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

No 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prevaru: famozna mašina koji je kompanija Theranos obećala nikad nije proradio.

Optužnica dignuta 2018.

Holms (38) je zbog svoje uloge u firmi 2018. godine optužena za prevaru po 12 tački. Suđenje je počelo 2021. nakon odlaganja zbog njene trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pompu ispred zgrade suda u San Hozeu, gde je Holms posvedočila kako nije svesno počinila prevaru i da je verovala u obećanje kompanija.

Holms je osuđena po četiri tačke optužnice, uključujući jednu tačku zavere za prevaru ulagača i tri tačke optužnice za prevaru protiv ulagača, ali je oslobođena po tri optužbe koje se odnose na pacijente koji su dobili netačne rezultate testa. Porota je ostala podeljena oko tri točke optužnice.

Osuda i kazna mogle bi označiti novu eru za Silicijumsku dolinu, industriju koja je godinama negovala kulturu “lažirajte dok ne uspete”, pri čemu osnivači daju velika obećanja, često s malo dokaza, kako bi privukli interes i sredstva za svoje start-upove, piše Guardian.

Izvor: Index.hr Foto: Forbes

YOU MAY LIKE