Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 9mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
54°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

EKSPLOZIVAN IZVEŠTAJ O SEVERNOM TOKU: Gasovod u Baltiku je raznesen, a evo ko stoji iza operacije!

Pre nešto više od pola godine, na gasovodima Severni tok 1 i 2 dogodile su se ozbiljne havarije koje su pretnja po čitav svet, i to u trenutku dolazeće oštre zime koja je pogodila čitavu Evropu. Sada se otkrilo i ko stoji iza eksplozija – novi obaveštajni podaci do kojih su došli američki zvaničnici pokazali su da napad na gasovod Severni tok prošle godine izvela neimenovana proukrajinska grupa, dok Nemci otkrivaju i jahtu sa koje je napad izvršen.

Obaveštajni izveštaj sugeriše da se ko onaj ko je izvršio napade suprotstavio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, „ali ne precizira članove grupe, niti ko je rukovodio ili platio operaciju“.

U pregledu se dodaje i da nema dokaza da su ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili njegovi najviši zvaničnici bili umešani u operaciju, ili da je havarija izazvana po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika.

Kako su to izveli?

Istražioci navode da se napad navodno dogodio uz pomoć iznajmljene jahte koja je rentirana u Poljskoj. Jahta je, navodno, u vlasništvu dva Ukrajinca.

Stručnjaci navode da je sabotažu izvršio šestočlani tim. Njihova nacionalnost nije utvrđena, a poznato je da su koristili lažne pasoše.

„Grupu su činili kapetan, dva ronioca, dva pomoćnika i doktor. Oni su navodno dovezli eksploziv i postavili na gasovode“, navodi se.

Istražioci navode da još nije utvrđen ni nalogodavac sabotaže.

Jahta je plovila iz Roštoka 6. septembra 2022. godine, a oprema za tajnu operaciju ranije je u kombiju dostavljena u luku. Brod je kasnije primećen kod nemačkog ostrva Dars, a potom kod ostrva Kristijans u Danskoj.

Plovilo je vraćeno vlasnicima, a na stolu u kabini su otkriveni tragovi eksploziva.

Međunarodni stručnjaci ne odbacuju ni mogućnost da bi to, takođe mogla da bude „lažna operacija“.

„To znači da su tragovi namerno postavljeni kako bi ukazali na Ukrajinu kao počinioca, ali istražioci nisu pronašli dokaz za tako nešto“, navodi se.

Kako navodi „Tajms“, sabotažu nisu izveli Amerikanci, Rusi niti Poljaci, obavestili su ih predstavnici obaveštajne službe te zemlje, već „privatnog poduhvata“ poreklom iz Ukrajine.

Rečeno im je da to neće ići u javnost, kako bi se sprečila bilo kakva pitanja zbog čega zvanična istraga o uništenju rusko-nemačkog gasovoda ide tako sporo.

PROČITAJTE VIŠE:

Rusi ne veruju u to da Kijev nije umešan

U međuvremenu, oglasila se Rusija i odgovorila na deo objavljenog članka u kojem piše da nema dokaza da je vlada u Kijevu bila povezana sa grupom koja bi mogla da bude iza napada.

Medijski izveštaji o napadima na gasovode Severni tok koordinisani su pokušaj da se skrene pažnje i Kremlj je zbunjen kako američki zvaničnici mogu da pretpostave bilo šta o napadima bez istrage, navodi se iz Kremlja.

“Očito je da autori napada žele da skrenu pažnju. Očito je reč o koordinisanom nabacivanju u medijima”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitao je kako američki zvaničnici mogu bilo šta pretpostaviti bez istrage.

Peskov je takođe rekao da zemlje deoničari Severnog toka treba da insistiraju na hitnoj, transparentnoj istrazi.

“I dalje nam nije dopušteno da učestvujemo u istrazi. Tek pre nekoliko dana dobili smo obaveštenje o tome od Danaca i Šveđana”, rekao je Peskov.

Inače, povodom navoda se oglasio i zvanični Kijev. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da Ukrajina „apsolutno nije umešna“ u prošlogodišnju sabotažu Severnog toka 1 i 2. Podoljak dodaje da nema informaciju o tome šta se tačno dogodilo.

Podsetimo, eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Istražitelji iz Švedske i Danske, u čijim su se zonama eksplozije dogodile, rekli su ranije da su one rezultat sabotaže, ali nisu rekli koga smatraju odgovornim za to.

Ova havarija je bila predmet brojnih teorija i oružje koje su Moskva i Kijev koristili kako bi se međusobno optuživali.

POVEZANE TEME:

OVAKO IZGLEDA PAKAO NA ZEMLJI: Ukrajinski grad Marinka potpuno sravnjen, fotografije šokirale svet! (FOTO)

LAVROV O ZAJEDNICI SRPSKIH OPŠTINA: Zapad obmanjuje Srbe isto kao Rusiju sporazumima iz Minska!

NOVA GVOZDENA ZAVESA NIČE U EVROPI: Ova zemlja podiže 1.340 km dugu ogradu prema Rusiji, već krče šumu! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Danish Armed Forces

YOU MAY LIKE