Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 12 months ago

By Antonije Kovačević

EKSKLUZIVNO, UNUK ČUVENOG ČETNIČKOG VOJVODE POMAŽE SRBE U AMERICI: Divac mi je zahvalio jer je moj deda spasao život njegovom (VIDEO)

Pol iliti Pavle Đurišić jedan je od najuglednijih Srba u američkoj državi Arizona. Pol je unuk čuvenog, u pesmama opevanog četničkog vojvode Pavla Đurišića, ali svoj ugled nije stekao zahvaljujući svom poreklu, već kao advokat koji je mnogim srpskim imigrantima pomogao da steknu legalan status u Americi i ostanu u njoj da žive kao punopravni, a ne kao građani drugog reda. Istorija njegove porodice liči na scenario za dugometražni holivudski film.

Dedu su mu ubile ustaše u logoru Jasenovac. Otac je kao stonoteniski reprezentativac Jugoslavije, kome komunisti nisu dali pasoš, prebegao u Italiju za vreme Olimpijade u Rimu 1960.godine. Po preseljenju u Ameriku njegovoj porodici je decenijama prećeno smrću, pa su Pavla i njegovog brata morali da kriju od naših ljudi i agenata UDBA-e…

O svemu tome i mnogim drugim stvarima govorio je u ekskluzivnom intervjuu koji je dao Antoniju Kovačeviću, uredniku Serbian Times i Serbian News USA, a razgovor je vođen u domu Đurišića u blizini Finiksa, gde živi sa suprugom i dva sina, i u kome čuva mnoge uspomene i delove srpske istorije o kojima se malo zna…

AUTOR/VIDEO: Antonije Kovačević

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO, PROFESOR TERZIN: Kako je vakcina uticala na prirodni imunitet i da li smo spremni za sledeći virus? (VIDEO)

FAŠISTI, SKINITE UKRAJINSKU ZASTAVU! Veliki protest u Češkoj, traže od vlade da prekine da daje oružje Kijevu!

“KUĆNA DEVOJČICA” POČELA DA KUVA: Nikolija (5) iz Čikaga je zvezda Instagrama, smešna je do suza, a sad ima i svoju liniju odeće! (VIDEO)

YOU MAY LIKE