Chicago
39°
Partly Cloudy
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 17mph N
Humidity: 70%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 5
TueWedThu
46/36°F
37/27°F
48/45°F

Published 2 weeks ago

By Antonije Kovačević

EKSKLUZIVNO, UNUK ČUVENOG ČETNIČKOG VOJVODE POMAŽE SRBE U AMERICI: Divac mi je zahvalio jer je moj deda spasao život njegovom (VIDEO)

Pol iliti Pavle Đurišić jedan je od najuglednijih Srba u američkoj državi Arizona. Pol je unuk čuvenog, u pesmama opevanog četničkog vojvode Pavla Đurišića, ali svoj ugled nije stekao zahvaljujući svom poreklu, već kao advokat koji je mnogim srpskim imigrantima pomogao da steknu legalan status u Americi i ostanu u njoj da žive kao punopravni, a ne kao građani drugog reda. Istorija njegove porodice liči na scenario za dugometražni holivudski film.

Dedu su mu ubile ustaše u logoru Jasenovac. Otac je kao stonoteniski reprezentativac Jugoslavije, kome komunisti nisu dali pasoš, prebegao u Italiju za vreme Olimpijade u Rimu 1960.godine. Po preseljenju u Ameriku njegovoj porodici je decenijama prećeno smrću, pa su Pavla i njegovog brata morali da kriju od naših ljudi i agenata UDBA-e…

O svemu tome i mnogim drugim stvarima govorio je u ekskluzivnom intervjuu koji je dao Antoniju Kovačeviću, uredniku Serbian Times i Serbian News USA, a razgovor je vođen u domu Đurišića u blizini Finiksa, gde živi sa suprugom i dva sina, i u kome čuva mnoge uspomene i delove srpske istorije o kojima se malo zna…

AUTOR/VIDEO: Antonije Kovačević

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO, PROFESOR TERZIN: Kako je vakcina uticala na prirodni imunitet i da li smo spremni za sledeći virus? (VIDEO)

FAŠISTI, SKINITE UKRAJINSKU ZASTAVU! Veliki protest u Češkoj, traže od vlade da prekine da daje oružje Kijevu!

“KUĆNA DEVOJČICA” POČELA DA KUVA: Nikolija (5) iz Čikaga je zvezda Instagrama, smešna je do suza, a sad ima i svoju liniju odeće! (VIDEO)

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)