Connect with us

Dijaspora

EKSKLUZIVNO, SERBIAN TIMES SAZNAJE: Vidovdan će se u Čikagu proslavljati i narednih godina!

Published

on

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut (Lightfoot) proglasila je juče 28.jun i srpski nacionalni praznik Vidovdan zvaničnim praznikom grada Čikaga. Ali mnogi su posumnjali da je u pitanju samo privremeno rešenje, tačnije da će Vidovdan u drugom najvećem srpskom gradu na planeti biti obeležen samo ove godine…

To u izjavi za Serbian Times demantuje Nubia Willman, direktorka New Americans kancelarije u okviru Gradske uprave Čikaga, koja je nadležna za etničke i nacionalne manjine u ovom 9-milionskom gradu, i na čijem zvaničnom profilu se juče pojavila informacija o proglašenju Vidovdana za službeni praznik.

Srpski praznik Vidovdan će u Čikagu biti obeležavan i narednih godina, a u narednim nedeljama to će i formalno biti potvrđeno i ubačeno u naš zvanični kalendar, kaže gospođa Willman, koja se ljubazno odazvala našem pozivu da pojasni detalje oko Proklamacije gradonačelnice Lajtfut.

Želimo da zajednicama koje su ostavile veliki trag na istoriju Čikaga stavimo do znanja da mislimo na njih i da poštujemo njihove praznike, a srpska zajednica je jedna od takvih. Ponosni smo što negujemo naše različitosti, ponosni smo na činjenicu da je Čikago danas dom ljudi iz celog sveta, i nastavićemo da radimo na tome da naš grad svi osećaju kao svoju kuću, podvlači direktorka kancelarije New Americans u izjavi za naš portal.

DVE DAME ZASLUŽNE ZA VELIKO PRIZNANJE SRPSKOJ ZAJEDNICI: Lori Lajtfut i Martina Hone Tomašević

Ona je potvrdila da je gospođa Martina Hone Tomašević odigrala veliku ulogu da najveći srpski praznik zaživi i u zvaničnom kalendaru metropole države Ilinois.

-Svi znamo koliko se Martina ponosi svojim poreklom i drago nam je što imamo tako sjajnu ženu u našim redovima, u timu gradonačelnice Lori Lajtfut, kaže naša sagovornica.

Podsećamo, juče je na vest o Proklamaciji gradonačelnice Čikaga reagovao i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, koji je u izjavi za Serbian Times istakao “da je proglašavanje Vidovdana praznikom izuzetan gest prijateljstva prema srpskoj zajednici”.

Piše: Ivana Milano/Antonije Kovačević Foto: Wikipedia

Advertisement