Connect with us

događaji

EKOLOŠKA UZBUNA: Beograd sinoć bio u pet najzagađenijih gradova na svetu!

Published

on

Beograd je sredu uveče u 22 časa bio na četvrtom mestu po zagađenosti vazduha na listi koju je objavio portal IQAir. Ispred srpske prestonice našli su se samo Lahor, Daka i Kalkuta, a zabeležen je indeks zagađenosti 190. Najzagađenija opština bila je Zemun, za kojim nije mnogo zaostao ni Lazarevac.

Prema podacima Beoeka, vazduh u Beogradu je bio generalno zagađen, što znači da se zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

NA NESLAVNOM 4.MESTU U SVETU: Beograd u društvu prestonica Trećeg sveta

Presek u 22 časa pokazuje da je ubedljivo najzagađenija beogradska opština bila Zemun, gde je, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM-10 čestica 177. U Lazarevcu je koncentracija ovih čestica bila 135, a u ostalim opštinama mahom prihvatljiva. U ove dve opštine vazduh je bio jako zagađen.

Kada je, međutim, reč o koncentraciji PM 2,5 čestica, Srbija je imala i jako zagađene gradove: Smederevo, Valjevo, Niš, Novi Pazar, a tu su opet i beogradske opštine Zemun i Lazarevac. 

Kada je vazduh zagađen, osetljive grupe treba da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor, dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Kada je vazduh jako zagađen, ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije.

Izvor: RTS.rs Foto: Shuterstock

Advertisement