Connect with us

Amerika

DUHOVNA MUDROST SABRANA U KORICE KNJIGA: Antologijska dela vladike Atanasija otkrivaju istoriju i suštinu vere pravoslavne

Published

on

Vladika Atanasije Jevtić je jedan od najplodnijih i najznačajnijih savremenih teologa i mislilaca, ne samo Srpske nego i cele Pravoslavne Crkve u svetu. U poslednjih nekoliko decenija u srpskom narodu je poznat kao duhovnik, besednik i nacionalni tribun brzog jezika i oštrog pera.

Svojim pastirskim i teološkim radom stekao je međunarodnu reputaciju i uticao na generacije vernika. U teškim vremenima vladika Atanasije je uvek bio tu da podseti Srbe na izvorni hrišćanski, svetosavski identitet našeg naroda. Ali njegov uticaj, kao što svi znaju, prevazilazi granice crkvene delatnosti.

NARODNI PASTIR, DUHOVNIK, TRIBUN: Vladika Atanasije Jevtić

Smatrajući da je dužnost duhovnika da ukaže na zle i pogubne pojave u društvu vladika je početkom devedesetih bio jedan od najvećih kritičara režima Slobodana Miloševića, mudrim rečima pokušavajući da urazumi ondašnju vlast i spreči rastakanje Srbije i stradanje srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije. Takav je ostao i do dan danas, kada se oštro suprotstavlja jednoumlju koje nameće aktuelni srpski režim predvođen Aleksandrom Vučićem.

Učenik čuvenog Justina Popovića taj je pelcer pravdoljublja i brige za budućnost srpskog naroda preneo i na dvojicu svojih najpoznatijih učenika, vladike diseldorfskog i nemačkog Grigorija, te zapadnoameričkog Maksima.

Atanasije Jevtić rođen je 8. januara 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu, Bogoslovski fakultet upisao 1958. godine, a zamonašen 1960. godine. Po završetku Bogoslovskog fakulteta odlazi na Teološku akademiju u Halki (Turska) a potom i na Teološki fakultet u Atinu. U jesen 1968. odlazi u Pariz, gde nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i usavršava znanje francuskog jezika. Posle samo jedne provedene godine izabran je za profesora na Institutu. Nakon tri godine provedene u Parizu vraća se na Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde je niz godina predavao, da bi bio biran za dekana u dva navrata 1980-1981. i 1990-1991. godine.

OD KOSOVA DO JADOVNA: Feljton o stradanju Srba na prostorima Balkana izazvao je mnogo polemika u vreme komunizma, kada je objavljen

Objavio je oko stotinu naučnih radova. U vreme komunističkog režima 1983. u časopisu “Pravoslavlje” započinje objavljivanje feljtona „Od Kosova do Jadovna“, u kojem dokumentovano piše o stradanju srpskog naroda u raznim vremenima i delovima Jugoslavije. Feljton detaljno opisuje slučajeve napada Albanaca na Srbe na Kosovu, maltretiranje monaha, silovanja monahinja, itd, poredeći probleme Srba na Kosovu sa genocidom nad Srbima u NDH. 

Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih. Kako je rekao naš pesnik, Aleksa Šantić, ‘grobovi naši boriće se sa vama’. Izašla je nedavno knjiga o tome koliko je grobova srpskih na Kosovu porušeno. E pa, ne mogu oni graditi budućnost svoje dece na razaranju grobova ili na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji. Niko nam ga ne može uzeti, jer su ključevi njegovi u rukama velikomučenika Lazara.”, poručio je vladika Atanasije na Vidovdan ove godine u Gračanici, u besedi vernicima.

Izdavačka kuća “Sebastian press” Eparhije zapadnoameričke objavila je sabrana dela vladike Atanasija Jevtića, pravu riznicu duhovnih mudrosti, među kojima se izdvaja nekoliko antologijskih naslova.

Pre svega petotomna PATROLOGIJA, kojom je krunisan njegov 35-godišnji rad na ovom sveobuhvatnom delu o življenju najsvetijih duhovnih otaca, koji je započeo još kao profesor Bogoslovskog fakulteta.

ANTOLOGIJSKO DELO: Patrologija iz pet delova detaljno govori o životu i promislima najvećih duhovnika u istoriji hrišćanske vere, od apostolskih učenika do novog doba

Tu je zatim i BOŽANSTVENA LITURGIJA – Antologija bogosluženja u kojoj je u 4 knjige opisan razvoj liturgije u pravoslavnoj crkvi.

POUČNO ŠTIVO ZA VERNIKE I NEIZOSTAVNO ZA SVEŠTENIKE:Istorija bogosluženja u 4 knjige

Među IZABRANIM DELIMA VLADIKE ATANASIJA nalaze se brojna bogoslovska, filosofska, istorijska i pastirska dela (“Od Kosova do Jadovna”, “Besede i reči”, “Hristos, alfa i omega”, “Savremeni eklisiološki podsetnik o dijaspori”, “Majka, dar Božiji čoveku”, “Sveti car Konstantin i Milanski edikt”…)

Sva gore nabrojana izdanja sada su dostupne svim Srbima i pravoslavcima koji žive daleko od otadžbine, i to po neverovatno povoljnoj (misionarskoj) ceni.

1.) IZABRANA DELA VLADIKE ATANASIJA na srpskom i engleskom jeziku (9 knjiga i Multimedijalni Disk) možete naručiti OVDE CENA: $80

2.) Komplet: PATROLOGIJA (5 KNjIGA o svim Svetim Ocima Crkve) i ANTOLOGIJA BOGOSLUŽENjA (4 KNjIGE o razvoju Liturugije u Crkvi) možete naručiti OVDE CENA: $150

Dodatne informacije na telefon +1 (626) 493-2166 (viber za pozive van SAD) i Email: rbojovic@sebastianpress.org

Piše: A. Kovačević Foto: Sebastian Press

Advertisement