Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 9 months ago

By Serbian Times

DRŽAVA POKRIVA TROŠKOVE: Teško ranjeni dečak iz Ribnikara nastavlja lečenje u Čikagu!

Prošle su tri nedelje od masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“, i tek nešto manje od zločina u mladenovačkim i smederevskim selima. Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za RTS da je 11 ranjenih i dalje na bolničkom lečenju. Dečak koji je zadobio povrede kičme verovatno će nastaviti lečenje u Čikagu, a država će snositi troškove.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da se 11 ranjenih u masovnim pucnjavama u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom lečenju.

„Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove“, rekao je Đerlek.

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da narave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

PROČITAJTE VIŠE:

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva.

„Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući“, rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

„Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli“, rekao je Đerlek.

POVEZANE TEME:

HEROJSKI PODVIG VASPITAČICE: Oborio je auto, ona prvo sklonila uplašenu decu na sigurno!

PONUDILI REŠENJE: Vlada Srbije predložila lokacije za izmeštanje dece iz Ribnikara!

ISPOVEST MEŠTANINA DUBONE: Otac masovnog ubice se hvalio kako može da naoruža pola Srbije u slučaju rata!

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE