Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 4mph N
Humidity: 42%
Pressure: 29.69"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
50°F
46°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 52°F
64°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

DRAMATIČNE POPLAVE ŠIROM SRBIJE: U Čačku srušeni mostovi, meštani spasavali živu glavu, ogromna šteta u više gradova! (FOTO)

Jako olujuno nevreme koje je sinoć pogodilo okolinu Čačka tokom noći izazvalo je pravu katastrofu u okolini ovog grada. Oko tri sata nakon ponoći došlo je do izlivanja reke Кamenice u selu Jančići, a vodena stihija nosila je sve pred sobom.

“Samo je odjendom krenula strašna bujica, ovo je nezapamćeno u našem selu. Кamenica je nosila sve pred sobom usred noći. Ogromna materijalna šteta je pričinjena na lokalnim putevima koji su potpuno pod vodom, a uništene su i pojedine vikendice kao i dosta voćnjaka koji su se nalazili uz reku”, kaže za RINU Ostoja Mirić, meštanin Jančića.

Iz pojedinih kuća evakuisani su i meštani, a tokom noći žitelji iz određenih delova sela su jedva spasili i živu glavu.

Obilna kiša i nevreme u ranim jutarnjim satima pogodili su i sela gornjomilamovačkog kraja. Na udaru su se našli Bogdanica, Gojna Gora, Duškovci. Srušena su i dva mosta, a najviše je stradala kuća veterinara Nedeljka Čolovića u kojoj se nalazila i njegova nepokretna supruga.

Nakon poplave koja se u ranim jutarnjim satima dogodila u čačanskom selu Jančići, zatečeni meštani stoje na obalama reke Кamenice i sabiraju svu štetu koja je nastala za samo nekoliko trenutaka. Ovakva poplava, prema njihovim rečima, ne pamti se ni 2014. godine.

“Teška noć, ali još teže jutro je iza meštana. Voda je ušla u kuće i vikendice, poplavljeni su voćnjaci, odneti putevi i prilazi do domaćinstava. Reka je još uvek nabujala, mutna i prljava sa sobom nosi drveće i građevinski materijal koji je pokupila svojim tokom. U selu je pričinjena ogromna materijalna šteta, ali najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Tek sada kada su padavine stale mogu se videti sve razmere ovih poplava”, kaže za RINU meštanin Milija Savić.

Nevreme je ogromnu štetu pričinilo u selu Bogdanica koje se nalazi na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Vodena stihija odnela je dva mosta koji su potpuno uništeni.

“Od mostova nije ostalo ništa, ovo je nezapamćena katastrofa i čak gore nego 2014. godine. Niko nije očekivao ovakve poplave, voda je ušla u kuće a ljudi su bežali na spratove kako bi se spasili. Čitavu noć nije bilo sna”, kaže Petar Petrović.

Poplavljene su kuće i u čačasnskim selima Prijvor i Caganje koje se nalaze ored rečnog korita. U Miokovcima je došlo i do urušavanja mosta na reci Čemernici koji povezuje nekoliko sela.

“U ranim jutarnjim satima vatrogasci spasioci su evakuisali ženu iz Prijevora. Čim to vrmenske prilike dozvole kreće se u sanaciju oštećenih puteva”, rekao je Bratislav Zečević iz Civilne zaštite Čačak.

Nevreme praćeno obilnom kišom nije zaobišlo ni mesta dalje na zapadu Srbije. Ogromne količine vode najveću materijalnu štetu ovaj put napravile su na putnoj infrastrukturi mahom na seoskom području u opštinama Ivanjica i Arilje. Nakon prestanka padavina strahuje se i od pokretanja pojedinih klizišta.

“U skoro svih 19 mesnih zajednica imamo prijavljenu štetu na putnoj infrastrukturi. Opština Ivanjica će poslati komisiju na teren u ponedeljak. Sva šteta je na makadamskim kolovozima, ali i na mnogim asfaltnim putevima ima dosta nanetog materijala usled bujica koje su tekle putevima. Čim stane kiša krećemo u sanaciju oštećenih puteva.”, rekao je za RINU Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Slična situacije je i u opštini Arilje čiji su meštani prethodnih dana već pretrpeli velike štete od nevremena, naročito grada koji je desetkovao rod malina.

“Na svu sreću u Arilju ovaj put nije bilo grada. Međutim, putna infrastruktura je stradala najviše u Mesnim zajednicama Visoka, Bjeluša, Brekovo i Trešnjevica. Po stabilizaciji vremena nadležne ekipe će sprovesti aktivnosti na sanaciji štete”, izjavio je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Dramtične slike nakon nevremena stižu i iz Zlatiborskog okruga. Usled obilnih padavina povišen je nivo reke Đetinje koja se izlila u pojedinim delovima grada, a pod vodom su dečje igralište i fudbalski teren. Na terenu su i vatrogasne ekipe koje pumpom vraćaju vodu sa ulice u reku.

“Reka je ovog jutra potpuno podivljala, izrazito prljava i mutna sa sobom nosi balvane, građevinski materijal i otpad. Za sada nisu ugroženi stambeni objekti, ali smo zbog čitave situacije celu noć na nogama”, kažu Užičani koji su se ovog juttra zatekli na obalama nabujale reke.

Poplave ovog puta nisu zaobišle ni Кosjerić, a u okolini ove opštine reka Skrapež izašla je iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište.

“Кad smo se probudili videli smo haos na imanju koje je bilo skoro skroz poplavljeno. Pričinjena je veća materijalna šteta na poljoprivrednim usevima. Skrapež često pravi probleme i nije retkost da se izliva nakon obilnih padavina, kao što su sinoć pogodile naš kraj”, kažu Кosjerci.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE