Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PANIKA U VAŠINGTONU: Primećen još jedan kineski špijunski balon iznad Južne Amerike!

Nakon što je proteklih dana lociran jedan kineski balon iznad SAD, američka vlada saopštila je da večeras još jedan kineski špijunski balon snimljen kako putuje preko Latinske Amerike.

„Vidimo izveštaje o balonu koji prolazi kroz Latinsku Ameriku“, rekao je brigadni general Pat Rajder, portparol Pentagona. „Sada procenjujemo da je to još jedan kineski balon za nadzor”.

Rajder je tokom brifinga rekao da je američka vlada otkrila balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

KINESKI BALON IZAZVAO HAOS: Amerikanci ubeđeni da je špijunski, Kinezi tvrde da je metereološki

Visoki zvaničnik odbrane rekao je tokom brifinga da je američka vlada “uverena” da je balon za nadzor iz Narodne Republike Kine.

Balon je u toku dana leteo iznad Montane, a zvaničnik je rekao da je vlada razmišljala o tome da ga obori, ali je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Kada je predsednik Bajden obavešten o situaciji, zatražio je vojne opcije, rekao je zvaničnik.

„Juče ste videli izveštaje sa aerodroma Bilings i mobilizaciji većeg broja sredstava, uključujući i avione F-22“, rekao je zvaničnik. „Kontekst za to je bio da smo neke stvari stavili u pripravnost u slučaju da se donese odluka da se balon sruši dok je bilo iznad Montane.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je balon “civilni vazdušni brod” koji se koristi u meteorološke svrhe i da je skrenuo sa planiranog kursa.

“Dirižabl je iz Kine. To je civilni dirižabl koji se koristi u istraživačke, uglavnom meteorološke, svrhe”, rekao je portparol. „Pod uticajem vazdušnih struja a i sa ograničenom sposobnošću samoupravljanja, vazdušni brod je skrenuo daleko od planiranog kursa.

POVEZANE TEME:

BAJDEN NA UDARU FBI: Agenti pretresaju kuću predsednika u Delaveru!

BIO DOBROVOLJAC U DONBASU: Evropski karate šampion poginuo u Ukrajini!

UKRAJINA PREKRŠILA RATNO PRAVO: Koristili zabranjene mine, ranjeno preko 50 civila, od toga petoro dece!

Izvor: Fox News Foto: Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

YOU MAY LIKE