Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

DRAMA U TEKSASU: Taoci iz sinagoge oslobođeni, ubijen terorista koji je zahtevao oslobađanje “Lejdi Al Kaide”

Sva četiri taoca čoveka koji je upao u sinagogu u Teksasu i za koga se veruje da je bio naoružan rancima sa eksplozivom puštena su nakon što je osumnjičeni ubijen iz vatrenog oružja, saopštila je policija.

Terorista je držao taoce, uključujući rabina Čarlija Sajtron-Vokera, zarobljene unutar kongregacije Bet Izrael u Kolivilu, oko 11 sati pre nego što je prijavljeno da su taoci slobodni i bezbedni.

Novinari javljaju da su čuli jak prasak, praćen pucnjavom, pre nego što je policija upala u hram i oslobodila taoce. Jedan od talaca pušten je ranije uveče.

Osumnjičeni je tražio oslobađanje osuđene teroristkinje Aafie Siddiku – poznate kao Lejdi Al Kaida – koju je, kako kaže policija, nazvao svojom sestrom.

Sidiki je osuđen na 86 godina zatvora nakon što je uhapšena u Avganistanu 2008. zbog pokušaja ubistva kapetana američke vojske. Neurolog rođena u Pakistanu pronađena je sa dva kilograma otrova natrijum cijanida i planovima za hemijske napade na Bruklinski most u Njujorku i Empajer stejt bilding. Ona služi kaznu u Fort Vortu, oko 25 milja od sinagoge u kojoj su držani taoci.

TERORISTA TRAŽIO NJENO OSLOBAĐANJE: Aafie Siddiku, poznatija kao Lejdi Al Kaida

Pre nego što je neutralisan terorista iz teksaške sinagoge rekao je spacijalcima: “Ako neko pokuša da uđe u ovu zgradu, kažem vam…svi će umreti.”

Radio vezom uhvaćen je snimak na kome govori: „Umreću. Ne plači za mnom! Da li slušaš? Umreću“, ponavljao je iznova i iznova.

Terorista je ranije danas razgovarao sa njujorškim rabinom koga sada intervjuiše FBI. On je bizarno zahtevao da žena rabin oslobodi Aafiju.

Gradonačelnik Dalasa Erik Džonson i gradonačelnik Njujorka Erik Adams rasporedili su dodatne patrolne jedinice u sinagogama, kao i u drugim većim gradovima, poput Los Anđelesa i Vašingtonske policije. Policija kaže da trenutno ne postoji opasnost za širu javnost.

Tekst: Daily Mail Foto: AP, Privatna arhiva

YOU MAY LIKE